Aντιδρούν οι δήμοι στον υποχρεωτικό δανεισμό-Απειλούν με προσφυγή στο ΣτΕ

Εντείνονται οι αντιδράσεις των ΟΤΑ στην αιφνιδιαστική ρύθμιση της κυβέρνησης να επιβάλλει  με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υποχρεωτικό δανεισμό των αποθεματικών τους. Με κινητοποιήσεις και προσφυγές  στο Συμβούλιο της Επικρατείας απειλούν οι δήμοι της χώρας. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε  αντισυνταγματικές ενέργειες και την καλούν να ακυρώσει την απόφασή της.

Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τα ασφαλιστικά Ταμεία εξαιρούνται από την ρύθμιση και μπορούν να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους μόνο εάν οι διοικήσεις τους το επιθυμούν. 

Όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι, με την ΠΝΠ γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου -και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.
«Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άφορά άλλωστε φορείς, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά, τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη», αναφέρεται στο κυβερνητικό non paper.
Εντός 40 ημερών η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει την ΠΝΠ στη Βουλή και εντός τριών μηνών από την κατάθεση να επικυρωθεί, με ψηφοφορία.
Στόχος είναι να μπορέσει το Δημόσιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μηνός, ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ. 

Η πρακτική των ΠΝΠ

Η χρήση πάντως τέτοιων εργαλείων έκτακτης νομοθέτησης είναι προβληματική ιδίως εάν γίνεται σε συστηματική βάση. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αναγάγει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε συνήθη τρόπο νομοθέτησης  αρκετών μνημονιακών υποχρεώσεων για να αποφύγουν εντάσεις και αρνητικές ψήφους στη Βουλή. τουλάχιστον την κρίσιμη στιγμή. 

Η σημερινή κυβέρνηση ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε κατακρίνει έντονα τότε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ως αντισυνταγματική παράκαμψη της Βουλής. Μέχρι τώρα πάντως είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί αυτό το μέσο νομοθέτησης. Η πρώτη ήταν για την επέκταση του μέτρου των 100 δόσεων σε κάποιες κατηγορίες πολιτών που είχαν φορολογικά πρόστιμα και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ 

 Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης «οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
Επίσης, «εξαιρούνται οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5 (εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως ΔΕΗ κ.ά.) , οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 ( ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με κρατική χρηματοδότηση άνω του 50%) του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314), καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό». Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από 17.3.2015.
 

Οι αντιδράσεις του Δημάρχου Αθηναίων

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Δήμο Αθηναίων.Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδικάζει, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Ενόψει της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του και τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ, ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.  Ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων.

 Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ.Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης. Παράλληλα, συγκαλείται την Τρίτη έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο οποίο θα προσκληθούν οι πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθορίσει το πλάνο των κινητοποιήσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here