Με «πληγές» ανοίγουν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά. Η μεγάλη πληγή στη δημόσια εκπαίδευση θα είναι τα χιλιάδες κενά σε διδακτικό προσωπικό ενώ στην ιδιωτική, το  23% στο ΦΠΑ θα τραυματίσει τα μικρά ιδιωτικά σχολεία και θα επηρεάσει όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ( φροντιστήρια, ξένες γλώσσες κλπ). Ηδη ένα μικρό αλλά  ιστορικό ιδιωτικό σχολείο, το Μιχαλοπούλειο , μετά την επιβολή του 23%, κατέβασε ρολά.

Στη δημόσια εκπαίδευση:  Δεν είναι τυχαίο ότι  για πρώτη φορά φέτος, μέχρι και η ηγεσία του Υπουργείου παιδείας παραδέχεται ότι υπάρχουν χιλιάδες κενά  στα σχολεία.  Η υπηρεσιακή κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν όσο περισσότερες ελλείψεις μπορέσουν, ωστόσο η εικόνα που δίνουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί  είναι απολύτως αρνητική  αφού εκτιμούν οτι τα κενά σε διδακτικό προσωπικό θα ξεπεράσουν τις 20.000 .

Σύμφωνα με τον  αιρετό δάσκαλο Βασίλη Παληγιάνη, στην  Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,  τα κενά ξεπερνούν τις 14.000 με βάση επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.

Αν υπολογίσει κανείς και τις αναμενόμενες ελλείψεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κυρίως στις βασικές ειδικότητες όπως μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, φιλόλογοι κ.λπ. λόγω και των πολλών συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών, τότε ο αριθμός των 20.000 κενών, πολύ πιθανόν να ξεπεραστεί.

Από την μεριά του, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χασάπης, δηλώνει ότι  τα κενά δεν είναι όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί και ότι δεν ξεπερνούν τις 16.000 συνολικά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Παληγιάννη, τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 14.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα η σχολική χρονιά ξεκινά με έλλειψη 3.640 ΠΕ70, 1.661 ΠΕ60, 1.161 ΠΕ06, 1.019 ΠΕ08, 806 ΠΕ32, 793 ΠΕ11, 561 ΠΕ19, 311 ΠΕ07, 84 ΠΕ05 και περίπου 3.000 στην Ειδική Αγωγή.

Υπάρχουν περιοχές ιδιαιτέρως προβληματικές που οι ελλείψεις είναι τρομακτικές, όπως: Ηράκλειο: 761 κενά, Πειραιάς: 650, Αιτωλοακαρνανία: 494, Κυκλάδες: 486 κλπ.  Στους αριθμούς αυτούς δεν έχουν συνυπολογιστεί  τα επιπλέον κενά που δημιουργήθηκαν σ’ αυτές τις περιοχές μετά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Αγνωστο παραμένει επίσης  πότε θα γίνουν οι προσλήψεις σε αναπληρωτές  για την κάλυψη των κενών καθώς οι πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας είναι πολύ λιγότερες από άλλες χρονιές.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here