Mε παρέμβαση Βούτση αποσύρεται η τροπολογία Παππά για το κλείσιμο των καναλιών – Προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ

Aποσύρεται η τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής,  ο Νίκος Παππάς για το κλείσιμο των καναλιών, ύστερα από παρέμβαση του Νίκου Βούτση σε μια προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η όποια νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό πεδίο, μετατίθεται για μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ , όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής , δήλωσε ο κ. Παππάς.  Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής. Αυτό θα κάνουμε».

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».

Λίγες ώρες νωρίερα, είχε κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για τα ΜΜΕ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Σύμφωνα με την τροπολογία, σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ονομάτων των νέωντηλεοπτικών σταθμών, τα μη αδειοδοτημένα κανάλια θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν, ενώ καθορίζοντο και οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Τα βασικά σημεία της τροπολογίας που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ήταν τα εξής:

1) Πέντε μέρες μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που ορίζει ποια είναι τα νέα κανάλια, θα επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις προς τη Digea και τη διοίκηση του μη αδειοδοτούμενου καναλιού, εφόσον αυτό συνεχίζει να εκπέμπει. Ως προς το ποινικό σκέλος προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως ένα έτος αντί έξι μηνών που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Παππά. Σε ό,τι αφορά τα διοικητικά πρόστιμα αυτά μπορεί να φτάνουν μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ προβλέπονται και κατασχέσεις μηχανημάτων.
2) Προστίθεται ρύθμιση που δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά έξοδα τη διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε μη αδειοδοτούμενο κανάλι.
3) Επειδή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί ΕΣΡ περνά στη ΓΓ Ενημέρωσης σειρά αρμοδιοτήτων όπως η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.

 

Η τροπολογία είχε τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του ν.4339/2015 περί αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, συμπλήρωση του Κ.Φ.Ε. σχετικά με δαπάνες που αφορούν σε οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις, και μετάθεση έως 1.1.2017 της εφαρμογής της διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα Μ.Μ.Ε.».

Με την τροπολογία, δίνονταν προθεσμίες για τη μετάδοση σε πρότυπο υψηλής ευκρίνειας από τους αδειοδοτούμενους παρόχους του προγράμματός τους. Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε βάρος μη αδειοδοτημένων παρόχων.

Για πραξικόπημα μιλά η ΝΔ

«Το πραξικόπημα Τσίπρα – Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια» σχολίασε νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας.

«Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες. Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», συμπληρώνει η Ν.Δ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι υπερασπιστές των αεροπειρατών δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους 

«Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που για 27 χρόνια υπηρέτησαν τους καναλάρχες, τολμούν να μιλούν για δημοκρατία< ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι υπερασπιστές της αεροπειρατείας των καναλαρχών δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια. Γίνεται πραγματικότητα η λαϊκή απαίτηση για την άρση της ασυδοσίας και την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», κατέληγε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here