Με ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες απειλεί ο Ερντογάν

Από μία κλωστή κρέμεται η πρόσφατη, προβληματική εξ ερχής, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απομάκρυνση Νταβούτογλου, έχει πάρει πλέον πλήρως τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας και απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία, εάν δεν υπάρξουν απτά αποτέλεσμα το θέμα της χορήγηση βίζας στους τούρκους πολίτες. 

Το θέμα αυτό όμως έχει κολλήσει καθώς η Τουρκία δεν πληροί όλα τα προαπαιτούμενα ενώ αρνείται να προβεί σε αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο, με αποτέλεσμα η συμφωνία για πλήρη άρση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν την ΕΕ ως τον Ιούνιο να απομακρύνεται διαρκώς.

Σύμφωνα μάλιστα με την Bild, το Βερολίνο εκτιμά ότι η άρση «δεν θα έρθει πριν το 2017», ενώ ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου,  Γιγίτ Μπουλούτ, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση TRT Haber σήμερα, τόνισε πως η Τουρκία «θα μπορούσε να αναστείλει όλες τις συμφωνίες της με την ΕΕ, εάν οι «28» συνεχίσουν να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις συνομιλίες της με την Άγκυρα». Ο Μπουλούτ ανέφερε μάλιστα πως σε αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνεται ακόμη και η τελωνειακή ένωση.

Μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα, συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, η γερμανίδα καγκελάριος και ο τούρκος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να βρούν τρόπο να μην καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία στη πράξη έχει οδηγήσει σε μηδενισμό των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Πρόκειται ωστόσο για μια συμφωνία που έχει σοβαρά νομικά προβλήματα, καθώς όπως καταγγέλλουν και ανθρωπιστικές οργανώσεις, παραβιάζονται τα δικαιώματα των προσφύγων, από τις μαζικές απελάσεις-επαναπροωθήσεις στη Τουρκία, η οποία δεν θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα.

Οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας πρόσφατα, της ΗRW πριν λίγο καιρό για παράνομες αυθαίρετες φυλακίσεις και επαναπροωθήσεις στη Συρία, πολλών προσφύγων από αυτούς που επιστρέφει η Ελλάδα, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Πυρά κατά Τουρκίας και από Σουλτς

Το θέμα περιπλέκουν πολιτικά πρόσφατες δηλώσεις του πρόεδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς ο οποίος χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ως «απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές αξίες με ταχύτητα που κόβει την ανάσα».

Η πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν «δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε ο Σουλτς, μιλώντας στην Koelner Stadt-Anzeiger, λέγοντας απερίφραστα ότι ο τούρκος πρόεδρος «δεν θέτει απλώς εν αμφιβόλω τη διενέργεια ενταξιακών συνομιλιών που να έχουν νόημα αλλά την καθιστά ουσιαστικά αδύνατη».

Υπό τον τούρκο πρόεδρο, συνέχισε ο Σουλτς, «η Τουρκία οδεύει σε «ενός ανδρός αρχή»». «Πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε χωρίς σχόλια και αντίδραση το μονοπώλιο της εξουσίας στα χέρια ενός ανθρώπου» είπε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here