Με άτοκα δάνεια θα κινηθεί από Σεπτέμβρη η ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση πολυκατοικιών, μονοκατοικιων και γενικά κτισμάτων θα μπει μπροστά  το  Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά η συμμετοχή τους μελετάται να γίνει με άτοκο δανεισμό.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν βρεθεί πόροι  πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία) του νέου ΕΣΠΑ. Οι προσκλήσεις θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας.

Μέρος αυτών των πόρων, είπε ο κ. Χαρίτσης, θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν άτοκο δάνειο για την παρέμβασή τους.

Η  κυβέρνηση προχωρά παράλληλα και  στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παλιού προγράμματος «Εξοικονομώ» με Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί.

«Δίνουμε λύση στο πρόβλημα 8.000 – 10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η διαδικασία ενίσχυσης των δικαιούχων του παλιού «Εξοικονομώ» ξεκινάει μέσα στον Ιούλιο», είπε ο υφυπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα διατεθούν συνολικά 110 εκατ. ευρώ.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε αναλυτικά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, για την κατασκευή «έξυπνων» δικτύων, τη διασύνδεση των νησιών, την υποστήριξη της έρευνας, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 170.000 οικιακούς καταναλωτές, προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here