Μέχρι 180 δόσεις για οφειλές σε εφορία και ταμεία. Ποιοι εξαιρούνται

 

Σε 180 δόσεις και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ θα μπορούν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα λογίζονται ως δύο διαφορετικοί πιστωτές. Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό δόσεων για οφειλές προς ιδιώτες.

Για να ενταχθεί κάποιος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη του έως τις 31 Οκτωβρίου εφέτος, θα υποστεί φορολογικό και περιουσιακό «στριπτίζ» (φορολογικές δηλώσεις, κατάλογος εργαζομένων και αμοιβές, ακίνητα, μερίσματα κ.ά.) σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να αποκλειστούν από το «κούρεμα» χρεών οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Οι επιχειρήσεις κατηγοριοποιούνται ως προς το μέγεθος, ανάλογα με τον τζίρο και το ύψος της οφειλής. Από τον μηχανισμό εξαιρούνται οι μικροοφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ, αλλά και όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στους νόμους Κατσέλη και Δένδια ή στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Προβλέπεται, επίσης, ότι θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης όσοι δεν καταβάλουν τρεις διαδοχικές ή πέντε συνολικά δόσεις σε έναν χρόνο, καθώς και όσοι αμελήσουν να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ ή δημιουργήσουν νέα χρέη στο Δημόσιο και δεν τα ρυθμίσουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here