ΜΕΤΑδραση: Μια οικογένεια ανοίγει την αγκαλιά της στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Μετά από ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, έφτασε στη χώρα μας . Το 12χρονο κορίτσι ήρθε από το Αφγανιστάν. Ηταν μόνο του και φοβισμένο. Εδώ και λίγες μέρες φιλοξενείται σε μια οικογένεια συμπατριωτών της που ζουν στη χώρα μας.  Θα μείνει μαζί τους μέχρι να επανσυνδεθεί με τους δικούς της που βρίσκονται στον Καναδά.

Ενα ζεστό σπιτικό. Μία φιλόξενη οικογένεια. Το ιδανικό περιβάλλον που έχουν ανάγκη τα μικρά παιδιά. Ενα τέτοιο περιβάλλον επιχειρούν να δημιουργήσουν για τα προσφυγόπουλα που φτάνουν μόνα τους και τόσο πολύ ταλαιπωρημένα, στη χώρα μας.

Η σημαντική πρωτοβουλία ανήκει στην ΜΕΤΑδραση και υλοποιείται  για πρώτη φορά στην Ελλάδα. » Ενα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» είναι η ονομασία της δράσης και ήδη έχει βοηθήσει αρκετά ασυνόδευτα παιδιά.

assets_LARGE_t_420_54631281_type12713

Μετά από ανταλλαγή τεχνογνωσίας με οργανώσεις και οργανισμούς στην Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, με μακρόχρονη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, η ΜΕΤΑδραση προχώρησε στην δημιουργία μητρώου ενδιαφερομένων οικογενειών που μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά, στο σπίτι τους, μικρά, ασυνόδευτα παιδιά.

Οι οικογένειες, πρέπει να μιλούν την ίδια γλώσσα με τα παιδιά και  να προέρχονται από το ίδιο πολιτισμικό περιβάλλον. Αναλαμβάνουν να τους προσφέρουν οικογενειακή ζεστασιά και φροντίδα, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται μέχρι να επανενωθούν με συγγενείς τους.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει πλέον αποδειχθεί ότι η διαμονή των παιδιών σε οικογένειες αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τα  παιδιά.

lesvos_8s

Η διαδικασία τοποθέτησης ασυνόδευτων παιδιών για φιλοξενία σε οικογένειες γίνεται σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών και τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.

 

Στο μητρώο της ΜΕΤΑδρασης έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 15 οικογένειες, ενώ πολλές ακόμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες συγκέντρωσης δικαιολογητικών.

assets_LARGE_t_420_54598507

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης, από τον Ιούνιο του 2015, τρεις έμπειροι δικηγόροι στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο παρέχουν ενημέρωση και νομική στήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα και έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 650 παιδιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here