Μετά το 2030 η επαναφορά του κατώτατου μισθού εάν εφαρμοσθεί το Μνημόνιο

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα επανερχόταν στα 751 € από το… 2030 και μετά εάν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παρέμεναν στην εξουσία

Η σημερινή αντιπολίτευση κατακρίνει τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επειδή δεν έκανε άμεσα πράξη την προεκλογική δέσμευση για την επαναφορά στα 751 ευρώ το μήνα, μικτά, του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σε ένα βαθμό, η κριτική είναι ορθή αφού με βάση το σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας, οι αυξήσεις για να επανέλθουν οι ελάχιστες αμοιβές στο επίπεδο αυτό δεν θα είναι άμεσες, αλλά θα δοθούν σε δύο δόσεις, από το φετινό Φθινόπωρο μέχρι και τα μέσα του 2016.

Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι: Τι θα ίσχυε εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέμεναν στην εξουσία; Πότε θα επανέρχονταν οι κατώτατοι μισθοί στα 751 ευρώ με βάση τους νόμους που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν;

Η απάντηση, όσο απίστευτη και αν ακούγεται, είναι αληθινή: Εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν διατηρηθεί στην κυβέρνηση, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα επανερχόταν στα 751 ευρώ το μήνα μικτά, όχι το 2016, όπως ορίζεται από το νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, αλλά στην καλύτερη περίπτωση από το 2030 και μετά!

Ποια είναι η αλήθεια

Για ποιο λόγο; Στις 12 Μαρτίου 2012 η κυβέρνηση Παπαδήμου προχώρησε στην εφαρμογή της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε από τα 751 ευρώ το μήνα, μικτά, όπως είχε διαμορφωθεί βάσει των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), στα 586 για τους άνω των 25 ετών και στα 510,9 ευρώ το μήνα, μικτά, για τους νεότερους. Την ΠΥΣ Παπαδήμου υιοθέτησε και τήρησε ευλαβικά η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όπως, μάλιστα, δηλώνουν ακόμη και σήμερα τα στελέχη των δύο μνημονιακών κομμάτων, οι νόμοι από το 2010 και μετά, εάν ήταν ακόμη στην κυβέρνηση, θα υλοποιούνταν χωρίς παρεκκλίσεις. Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώνεται μέσα και από το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξης του παραμένοντα στο «τιμόνι» της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Τι αναφέρει η ΠΥΣ

Τι αναφερόταν στην ΠΥΣ Παπαδήμου σε σχέση με το «πότε ξανά οι μισθοί θα έπαιρναν αύξηση» εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διατηρούνταν στην εξουσία; Στο άρθρο 4 της ΠΥΣ που εκδόθηκε στις 12 Μαρτίου 2012 οριζόταν: «Από 14-02-12, και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, Υπουργικών Αποφάσεων ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα, που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κ.λπ.».

Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειωτέον, άφησε την ανεργία στο 26%, δηλαδή περίπου στα 1,23 εκατ. άτομα. Από το γεγονός αυτό συμπεραίνεται ότι για να φτάσει η ανεργία στο 10% θα πρέπει οι άνεργοι να μειωθούν τουλάχιστον κατά 700.000 άτομα (!).

Ο στόχος αυτός, όπως αναφέρεται και σε ανάλυση του nez.gr, ακόμη και αν η ελληνική οικονομία περνούσε σε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% με 5% αύξησης του ΑΕΠ ετησίως δεν θα υπήρχε περίπτωση –ειδικά με τη συνέχιση της προώθησης και εφαρμογής υφεσιακών μέτρων- να επιτευχθεί πριν το 2030. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αισιόδοξο φυσικά, δεδομένης της πρόθεσης των ηγεσιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συνέχιζαν, εάν διατηρούνταν στην εξουσία, τις ακραίες υφεσιακές πολιτικές. Το πιο πιθανό είναι ότι με τη συνέχιση των μνημονίων το ποσοστό της ανεργίας θα μειωνόταν ξανά στο 10% λίγο πριν ή λίγο μετά το… 2040!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here