Μετά τους πλειστηριασμούς, έρχεται ο αρμαγεδδών του ασφαλιστικού

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Το μείζον θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού με στόχο την εξοικονόμηση 700-900 εκατ. ευρώ το 2015 και άλλου 1 δις ευρώ έως το 2018, μπαίνει τώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Σε συνάντηση που θα έχει στις 5 το απόγευμα με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλος, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση των χρημάτων αλλά και τη γενική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι αυτά τα δύο να μην πάνε μαζί αλλά σε δύο μέρη. Πρώτα δηλ. να συμφωνηθούν τα μέτρα εξοικονόμησης των 700-900 εκατ. ευρώ και αργότερα να συζητηθούν οι δομικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση.

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η εξοικονόμηση των χρημάτων αυτών μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και την διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στο δεύτερο μεγάλο πακέτο του ασφαλιστικού θα τεθούν επι τάπητος, σχεδόν τα πάντα, από το ύψος των εισφορών και των παρεχόμενων συντάξεων, μέσω μιας σειράς μέτρων όπως η καθιέρωση της βασικής Εθνικής Σύνταξης, ο επανυπολογισμός των συντάξεων και του ποσοστού αναπλήρωσης κ.α

Είναι άγνωστο εάν οι εκπρόσωποι των θεσμών δεχθούν το χρονοδιάγραμμα και τις προτάσεις της κυβέρνησης.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here