Μετά τις Κάννες και η Νίκαια απαγόρευσε το μπουρκίνι-Αντιδράσεις στη Γαλλία

Ο Δήμος της Νίκαιας, της πόλης όπου τον Ιούλιο σημειώθηκε πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση με το φορτηγό, αποφάσισε να απαγορεύσει επίσης το μπουρκίνι,ένα ολόσωμου-ρούχο-μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες καλύπτοντας όλο το σώμα πλην του προσώπου. 

Ακολουθώντας το παράδειγμα των Καννών, που απαγόρευσαν το μπουρκίνι στις 28 Ιουλίου, πολλές κοινότητες στη νοτιοανατολική αλλά και στη βόρεια Γαλλία, έλαβαν παρόμοια μέτρα. Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή έχει προκαλέσει πάντως έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία.

Η Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και το Συλλογικό Όργανο κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) θεωρούν ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι συνιστά διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Το διοικητικό δικαστήριο της Νίκαιας πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του την Δευτέρα. Η απαγόρευση συνιστά «σοβαρή και καταφανώς παράνομη προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας, της ενδυμασίας» ανέφερε δικηγόρος της LDH.

Η Γαλλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, απαγόρευσε το 2010 την μπούρκα στους δημόσιους χώρους όμως τίποτα δεν απαγορεύει να φορά κανείς θρησκευτικά σύμβολα ή ρούχα.

Ιταλός ιμάμης αναρτά φωτογραφία με καλόγριες στην παραλία και μπλοκάρει το διαδίκτυο

Ιταλός ιμάμης που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook τη φωτογραφία μιας ομάδας καλογραιών στην παραλία δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις και ο λογαριασμός του «μπλοκαρίστηκε» επί ώρες από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ιζεντίν Εζίρ, ιμάμης από τη Φλωρεντία, δημοσιοποίησε –χωρίς να προβεί σε κανένα σχόλιο– μια φωτογραφία στην οποία οι καλόγριες, ντυμένες από την κορφή μέχρι τα νύχια, παίζουν με τα κύματα στην παραλία.

Ακολούθησε καταιγισμός σχολίων, αλλά σύντομα η σελίδα μπλοκαρίστηκε προσωρινά από το Facebook, μετά από καταγγελίες άλλων χρηστών.

Αναρτώντας τη φωτογραφία αυτή ο ιμάμης, που είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων της Ιταλίας (UCOII) υποστηρίζει ότι ήθελε «να απαντήσει σε εκείνους που λένε ότι οι δυτικές αξίες διαφέρουν όσον αφορά την ενδυμασία και την κάλυψη του σώματος».

«Ήθελα να πω ότι ένα μέρος των δυτικών αξιών προέρχεται από τον χριστιανισμό […] και ότι βλέπουμε ότι οι χριστιανικές ρίζες προέρχονται επίσης από ανθρώπους που καλύπτουν σχεδόν πλήρως το σώμα τους» εξήγησε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky Tg24. Όπως είπε, ήθελε να ξεκινήσει μια «εποικοδομητική συζήτηση» και έλαβε πολλά ευχαριστήρια μηνύματα από «πάρα πολλούς χριστιανούς».

Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια πάντως επεσήμαιναν ότι οι καλογριές αποτελούν μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων (όπως και οι ιερείς) που είναι αφιερωμένες στην θρησκεία και σε όσα αυτή η αφιέρωση συνεπάγεται, από προσωπική τους επιλογή και δεν υπάρχει αντιστοιχία  με τη μέση γυναίκα στις ισλαμικές χώρες  που πρέπει υποχρεωτικά να είναι ντυμένη σαν καλόγρια απο το δημοτικό σχολείο μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκε γυναίκα.

ΑΠΕ/Γαλλικό

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here