Μετά την εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα, εφοδος εισαγγελέων τα ξημερώματα και στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μετά τα γραφεία της εταιρείας της κ. Στ. Νικολακοπούλου, συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα για την υπόθεση των διαφημιστικών κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι εισαγγελείς διαφθοράς πραγματοποίησαν τα ξημερώματα νέα έφοδο, αυτή τη φορά στα γραφεία του Κέντρου. 

Η έφοδος των οικονομικών εισαγγελέων έγινε στις 4 το πρωί της Παρασκευής και αιφνιδίασε τους φύλακες του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οδό Αγράφων στο Μαρούσι.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ανέβηκαν στον όροφο  όπου υπάρχουν τα στοιχεία της εταιρείας και μετά από έλεγχο  έφυγαν μιάμιση ώρα αργότερα παίρνοντας μαζί τους έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία από τους υπολογιστές.

Η σχετική εντολή δόθηκε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Την Πέμπτη οι εισαγγελείς ερεύνησαν εξονυχιστικά τα γραφεία της διαφημιστικής εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της η σύζυγος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς μετά από έρευνα πέντε ωρών συγκέντρωσαν στοιχεία σε σχέση με διαφημιστικά προγράμματα του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχε αναλάβει η εταιρεία της κ. Νικολοπούλου.

Πρόκειται για την διαφημιστική εταιρεία Mindwork Business Solutions Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ και η έρευνα αφορά διαφημιστικές δαπάνες της περιόδου 2011-2013.

Όπως έχει γίνει γνωστό η έφοδος των οικονομικών εισαγγελέων στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του κ. Στουρνάρα αλλά και στο ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε με αφορμή τη σύμβαση ύψους 600.000 ευρώ που είχε υπογραφεί μεταξύ των δυο εταιρειών το 2011.

Τα στοιχεία της έρευνας

Όπως έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα, τον Ιανουάριο του 2011, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, που επιχορηγείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού για το υπο-έργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο».

Ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Agenda Διαφημιστική, Τουριστική, Εκδοτική Α.Ε. και η εταιρεία της Σταυρούλας Νικολοπούλου (σύζυγος του Γ. Στουρνάρα), Mindwork Business Solutions Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ. Με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2011 και ήταν ύψους 600.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα όμως η διαφημιστική καμπάνια που τελικά βγήκε «στον αέρα» ήταν άσχετη με τους σκοπούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς συνίστατο στην παρακολούθηση, τον συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος… Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, εξάλλου, η εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα δεν θα έπρεπε καν να λάβει μέρος στον επίμαχο διαγωνισμό καθώς ο νόμιμος εκπρόσωπός της είχε στο παρελθόν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και μάλιστα γι’ αυτό τον λόγο είχε αποκλειστεί από διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι στα χρήματα που έλαβαν οι διαφημιστικές για την ίδια καμπάνια είχε προϋπολογιστεί ποσόν για την προβολή της σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς τη στιγμή που με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι σταθμοί υποχρεώνονται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων και προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάτι που ουδέποτε έπραξαν.

Ένα χρόνο αργότερα, κι ενώ ο Α. Λοβέρδος εξακολουθούσε να έχει την ευθύνη για το ΚΕΕΛΠΝΟ ως υπουργός Υγείας, το Κέντρο υπέγραψε σύμβαση ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρεία A&B Advertising Διαφημιστική ΕΠΕ. Η σύμβαση αφορούσε την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, παρά το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για φαινόμενο με έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, αλλά για φαινόμενο που επαναλαμβάνεται περιοδικά. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ωστόσο, θεώρησε ότι η κοινή γρίπη είναι ένα έκτακτο και απρόβλεπτο φαινόμενο για να παρακάμψει έτσι την υποχρέωσή του για δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού σε δύο ημερήσιες εφημερίδες. Με άλλα λόγια, το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε τη δουλειά με κριτήρια που παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα, όπως αναφέρει και η εισαγγελική έρευνα.

Με την ίδια εταιρεία το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2012 σύμβαση ύψους 230.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Είχε προηγηθεί η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με τον ΕΟΦ για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δράσης, παρά το γεγονός ότι από τον νόμο που διέπει τη λειτουργία και τον κανονισμό του πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Η δουλειά δόθηκε στην A&B Advertising Διαφημιστική ΕΠΕ, και πάλι χωρίς να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρείας.

Και φτάνουμε στον Δεκέμβριο του 2013, όταν πλέον την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τότε η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, δηλαδή τα γενόσημα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Οι συμβάσεις ύψους 1.300.000 ευρώ που υπογράφηκαν αφορούσαν τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ήδη στη διάθεσή του αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention and Control: ECDC), του οποίου τη μετάφραση και την προσαρμογή του είχε πληρώσει.

Σημειώνεται ότι τόσο στα μέλη των διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στον διευθυντή του κατά την επίμαχη διετία ασκήθηκαν διώξεις τον Απρίλιο του 2015 για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here