Μειώνονται οι συμβολαιογραφικές αμοιβές

Σε σημαντική μείωση του κόστους μεγάλου αριθμού συμβολαιογραφικών πράξεων οδηγεί η κατάργηση των κοινωνικών πόρων του Ταμείου Νομικών .

Σε δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος παρατίθενται συγκεκριμένα παραδείγματα όπου η συμβολαιογραφικές υπηρεσίες φθηναίνουν:

Α) Στην περίπτωση σύνταξης συμβολαίου γονικής παροχής διαμερίσματος αξίας αντικειμενικού προσδιορισμού 100.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, μειώνεται κατά 775 ευρώ.

Β) Στην περίπτωση σύνταξης μισθωτηρίου συμβολαίου ακινήτου αξίας 50.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των ως άνω πόρων, μειώνεται κατά 650 ευρώ.

Γ) Στην περίπτωση σύνταξης συμβολαίου δωρεάς από παππού σε εγγονό ακινήτου αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των ως άνω πόρων, μειώνεται κατά 1.550 ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι συμβολαιογράφοι, στις 2.6.2016 ψηφίστηκε και αναμένεται η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, το νομοσχέδιο «Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας (Programme Arrangement) ΑΡΙΘ.Α-1424 [MIOS] κ.λπ.» με το οποίο καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι του Ταμείου Νομικών (άρθρο δεύτερο, παρ.6) , όπως αυτοί εξειδικεύονται στο άρθρ. 150 παρ. 1 του Ν. 3655/2008, οι οποίοι επιβάρυναν μεγάλο αριθμό συμβολαιογραφικών πράξεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here