Γουάτσα- Μεγαλοεπενδυτές-Τσίπρας βλέπουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Αισιοδοξία τους για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας στη ευρωζώνη και στήριξή στις προοπτικές της χώρας, εξέφρασαν οι μεγαλοεπενδυτές που βρίσκονται στην Αθήνα στη  συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Κοινή διαπίστωση του πρωθυπουργού και των μεγαλοεπενδυτών ήταν ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα» όπως αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετείχαν οι επικεφαλής κορυφαίων διεθνών funds (μεταξύ αυτών ο Wilbour Ross και ο John Paulson). Συγκεκριμένα παρόντες στην συνάντηση ήταν οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder’s Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank).

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος.

Σε ξεκάθαρο μήνυμα για συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις ο Γουάτσα προσέθεσε ότι διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια σε περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.

Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενημέρωσε ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα οικονομικά δεδομένα που στοιχειοθετούν εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, με κύριους συντελεστές, την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και την σταθεροποίηση της οικονομίας, με βραχυπρόθεσμη προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Δηλώσεις Γουάτσα

Ειδικότερα μετά τη συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Πρεμ Γουάτσα δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και στις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας.»

» Η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.»

» Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας, με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.»

» Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στη Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην Grivalia, την Praktiker και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, μπαίνοντας έτσι σε έναν κλάδο όπου έχουμε μεγάλη εμπειρία και βλέπουμε σπουδαία προοπτική».

Συνάντηση με πρόεδρο της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν αναπτυξιακά θέματα και ειδικότερα η συμβολή της ΕΤΕπ στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, (προβλέπει την συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και η μεταφορά τεχνογνωσίας για απορρόφηση κονδυλίων του Προγράμματος Γιούνκερ. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την υπό ίδρυση Αναπτυξιακή Τράπεζα στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here