Μεγάλο κούρεμα για πιστωτές της «κακής» τράπεζας Heta Asset Resolution

H εποπτική αρχή της Αυστρίας (Financial Market Authority) αποφάσισε χθες Κυριακή μέτρα εξυγίανσης με κούρεμα των πιστωτών της «κακής τράπεζας» HETA ASSET RESOLUTION AG, η οποία είχε τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης από τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με την απόφαση της αυστριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (FMA) πάρθηκαν τα εξής μέτρα:

• 100% κούρεμα όλων των πιστωτών μειωμένης εξασφάλισης
• 53,98% κούρεμα των επιλέξιμων προνομιούχων πιστωτών (σταθμικά 46,02%)
• την ακύρωση όλων των πληρωμών τοκομεριδίων από 01.03.2015, όταν η HETA τέθηκε σε διαδικασία εξυγίανσης
• την παράταση επιλέξιμων υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2023.

Η απόφαση αυτή αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση μεταξύ της αυστριακής επαρχίας Carinthia και των πιστωτών της HETA, οι οποίοι επέμεναν να πληρωθούν τα ομόλογά τους στο ακέραιο (στην ονομαστική τους τιμή) διότι ήταν εγγυημένα από την αυστριακή επαρχία, και εάν δεν αποπληρώνονταν τότε θα μπορούσε η Carinthia να τεθεί σε κατάσταση παύσης πληρωμών.

Οι πιστωτές τώρα είναι πιθανό να μηνύσουν την επαρχία και να διεκδικήσουν τη διαφορά στα δικαστήρια. Η FMA υπολόγισε τη διαφορά στα €6,4 δισ. ευρώ, που είναι τρεις φορές ο ετήσιος προϋπολογισμό της αυστριακής επαρχίας, όπου κατοικούν περίπου 560.000 πολίτες και ήταν προπύργιο του ακροδεξιού πολιτικού Joerg Haider.

Οι πιστωτές θα περιμένουν να πάρουν τα κουρεμένα κεφάλαιά τους μετά το 2020 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων και μέχρι το τέος του 2023.

Πριν την απόφαση της FMA, η επαρχία Carinthia προσφέρθηκε να επαναγοράσει τα ομόλογα με δάνεια από την αυστριακή κυβέρνηση στο 75% της ονομαστικής τους αξίας ενώ την τελευτάια στιγμή η αυστριακή κυβέρνηση αύξησε την προσφορά στο 82%, αλλά λίγοι πιστωτές δεν την αποδέχτηκαν.

Η Heta Asset Resolution είναι η κακή τράπεζα από τη διάσπαση της τράπεζας Hypo Alpe-Adria-Bank International.

Από Market Fair

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here