Μεγάλη νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν και επανεκλογή του στην ηγεσία των Εργατικών

Το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό(περίπου 62%), με το οποίο ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανεξελέγη στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος στην Αγγλία, επιβεβαίωσε τη μεγάλη επιρροή του στη λαϊκή βάση του κόμματος και επέφερε ένα αποφασιστικό πλήγμα στους «βαρώνους» που συσπειρωμένοι πίσω από τον ανεκδιήγητο Τόνι Μπλέρ και άλλα στελέχη, επιχείρησαν να τον εκπαραθυρώσουν από την θέση του, με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματoς για το Brexit.

Η παλιά και νέα ελίτ του κόμματος των Εργατικών, δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την εκλογή Κόρμπιν στην ηγεσία και σε κάθε ευκαιρία προσπάθησε να τον υπονομεύσει, με τη ευγενή συνδρομή και των Συντηρητικών. Του καταλογίζουν ότι είναι αρκετά αριστερός, ιδιαίτερα μαχητικός κατά του νεοφιλελευθερισμού και θερμός αγωνιστής των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μειονοτήτων.

Η μεγάλη ευκαιρία δόθηκε με το δημοψήφισμα, όταν στελέχη και πολλοί βουλευτές τον κατηγόρησαν ανοικτά ότι δεν υποστήριξε θερμά την εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας την ΕΕ που ήταν και η επίσημη θέση των Εργατικών.

Αποκορύφωμα της αμφισβήτησής του ήταν το γεγονός ότι οι 172 από τους 230 βουλευτές των Εργατικών ενέκριναν στα τέλη Ιουνίου πρόταση δυσπιστίας εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι έκανε απρόθυμα εκστρατεία εναντίον του Brexit στο δημοψήφισμα.

Μετά από μεγάλη προεκλογική μάχη ο Κόρμπιν επαναβεβαίωσε την ηγεμονία του στα μέλη του κόμματος. Ομως πολλοί του καταλογίζουν ότι στερείται δημοφιλίας και γενικότερης αποδοχής με αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να μην του δίνουν προβάδισμα νίκης έναντι των Συντηρητικών.

Ετσι αρκετοί δεν αποκλείουν πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης του Εργατικού Κόμματος με αποχώρηση όλων εκείνων που τον αμφισβητούν για να δημιουργήσουν ένα νέο κεντροαριστερό φορέα(μήπως κάτι σας θυμίζει;)

Η εκλογική μάχη

O Τζέρεμι Κόρμπιν πήρε το 61,8% (και 313.209 ψήφους) έναντι 38,2% (και 193.229 ψήφων) του αντιπάλου του Όουεν Σμιθ. Δικαίωμα ψήφου είχαν 654.006 μέλη.

Στην ομιλία του ο Κόρμπιν ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος που τον επανεξέλεξαν, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τον αντίπαλό του, με τον οποίο -όπως είπε με νόημα- θα εξακολουθούν να είναι στό ίδιο κόμμα.

Πολλές φορές στην προεκλογική εκστρατεία λέγονται και πράγματα για τα οποία μετανιώνει κανείς, συνέχισε ο Κόρμπιν, ωστόσο τα κοινά σημεία είναι περισσότερα. «Ας αφήσουμε πίσω το παρελθόν και ας ξεκινήσουμε από την αρχή»» υπογράμμισε.

Ο ηττημένος της διαδικασίας, Όουεν Σμιθ, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία ευχαριστεί όσους τον ψήφισαν, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι ο Κόρμπιν έχει πλέον την ευθύνη για την επούλωση των πληγών που άνοιξαν στο κόμμα.«Ο Τζέρεμι κέρδισε και τώρα πρέπει να κερδίσει τη χώρα και σε αυτό θα έχει τη στήριξή μου» δηλώνει ο Σμιθ.  Σχετικά με το δικό του ρόλο, σημειώνει ότι θα σκεφτεί προσεκτικά για το ποια είναι η δική του θέση.

Χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επανεκλογή του

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την επανεκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας.

Ταγμένος στον αγώνα εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να αποτελέσει εγγυητή για τις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αναδειχτεί σε πολύτιμο σύμμαχο, στο πανευρωπαϊκό μέτωπο, για την ανάσχεση των πολιτικών λιτότητας. Σε μια Ευρώπη που οι ξενοφοβικές φωνές πληθαίνουν, υψώνοντας ξανά τείχη, η στήριξη του ακτιβιστή κατά του ρατσισμού Κόρμπιν από τη βάση του κόμματός του, είναι ελπιδοφόρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here