Μεγάλη διεθνής σπείρα αρχαιοκαπηλίας με συνεργασία οίκων δημοπρασίας

Στην εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας προχώρησε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών συλλαμβάνοντας 26 μέλη και ταυτοποιώντας άλλα 27. Στο κύκλωμα είχαν ενεργό ρόλο και συμμετοχή τέσσερις οίκοι δημοπρασιών του εξωτερικού, ενώ τα αρχαία αντικείμενα που διακινούνταν ήταν ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Το παράνομο περιουσιακό όφελος της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν για περισσότερους από 14 μήνες ξεπερνά τα 650.000 ευρώ. 

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης πρόκειται, για εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, με διακριτούς ρόλους και δομημένη ιεραρχία, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν από την λαθρανασκαφή μέχρι και την νομιμοποίηση των αρχαίων αντικειμένων και την πώληση τους, σε διεθνείς οίκους μέσω δημοπρασίας.

αρχαιοκάηπλοι

Ειδικές ανακριτικές μέθοδοι

Κατά την αστυνομική έρευνα αναπτύχθηκαν ειδικές ανακριτικές μέθοδοι, διορίστηκαν αρχαιολόγοι ως πραγματογνώμονες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία υποβολής αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης υπήρξε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο, Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Δράμα, Προμαχώνα και Ρόδο.

Από την έως τώρα έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν εξακριβωθεί ότι τα μέλη της ενέχονται σε τουλάχιστον 93 αγοραπωλησίες και λαθρανασκαφές αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων.

αρχαιοκάηλοι

Συλλήψεις

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, είκοσι έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης 22 Έλληνες ηλικίας από 27 έως 69 ετών, μια 54χρονη, μια 33χρονη Γεωργιανή και μια 51χρονη Γερμανίδα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here