Μαϊμού POS που παράκαμπταν εφορία και capital controls

Kύκλωμα παράνομης διακίνησης και χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών (POS), με σκοπό την παράκαμψη των capital controls και τη φοροδιαφυγή, αποκάλυψαν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και  η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία διακινούνταν από τη Βουλγαρία, αλλά είχαν έδρα στο Λουξεμβούργο  ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γινόταν στη Μάλτα.

Η εταιρία που διακινούσε  τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών φέρει την επωνυμία My POS. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί τα μηχανήμκατα είχαν αγοραστεί απο κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις και

*οι επιχειρηματίες που είχαν προμηθευτεί τα μηχανήματα και την κάρτα που τα συνόδευε απο τη Βουλγαρία ή αλλού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls. Συγκεκριμένα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ το μήνα.

*αυτά τα μηχανήματα  δεν συνδέονταν με τράπεζες που έχουν έδρα ή υποκαταστήματα στην Ελλάδα, οπότε οι κάτοχοι τους μπορουσαν και να φοροδιαφεύγουν γιατί ήταν αδύνατη η διασταύρωση στοιχείων μέσω τραπεζικών λογαριασμών

*οι αποδείξεις που εξέδιδαν ήταν παράνομες

Ο πρώτος έλεγχος διενεργήθηκε την1η Αυγούστου στο Καματερό, στις  Αχαρνές και  στην Κόρινθο και έγιναν σε επιχειρήσεις  που διέθεταν στην ελληνική αγορά τα συγκεκριμένα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στην επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα, καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε η πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Στην επιχείρηση στις Αχαρνές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία τερματικά μηχανήματα, ενώ από το πελατολόγιο της επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση 60 μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.

Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης (στις 4 και 5 Αυγούστου) περιλάμβανε κυρίως ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις  σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο.

Όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, συνελήφθησαν 23 άτομα, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε πελατολόγιο πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Το πελατολόγιο αυτό βρίσκεται στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία τώρα θα διενεργήσει ελέγχους σε κάθε μία από αυτές, για να διαπιστώσει αν συντρέχουν, όπως φαίνεται, και λόγοι φοροδιαφυγής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here