Ματέο Ρέντσι: Ό,τι κι αν γίνει στο δημοψήφισμα, η Ιταλία δεν πάει σε εκλογές

Εν όψει του ιταλικού δημοψηφισμάτος το φθινόπωρο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2018 -δηλαδή, ό,τι κι αν βγάλει το δημοψήφισμα, δεν θα στηθούν πρόωρες κάλπες.

Ο Ρέντσι, που είχε συνδέσει την τύχη του με την έκβαση του δημοψηφίσματος, ανέφερε επίσης πως ήταν «λάθος» που «προσωποποίησε υπερβολικά» την κάλπη, αν και υπογράμμισε πως χάνοντας το δημοψήφισμα «έχει ήδη πει τι θα κάνει».

Οι Ιταλοί θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση που, αν περάσει, θα επιφέρει τις σημαντικότερες αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στη λειτουργία του πολιτεύματος. Η Γερουσία, που είναι έχει την ίδια βαρύτητα με τη Βουλή, θα αποδυναμωθεί σημαντικά με στόχο να μειωθεί ο θεσμικός κίνδυνος αδύναμων κυβερνήσεων -η εκάστοτε κυβέρνηση στη Ρώμη είναι «όμηρος» των εντελώς διαφορετικών συσχετισμών στα δύο Σώματα, με αποτέλεσμα να αποτελούν εξαιρέσεις τις τελευταίες δεκαετίες κυβερνήσεις που έχουν κλείσει τετραετία.

Ο ιταλός πρωθυπουργός  είχε συνδέσει το μέλλον του με την έκβαση του δημοψηφίσματος. Η μεταρρύθμιση ήταν προσωπικό του στοίχημα.

Μιλώντας ωστόσο στην Τοσκάνη, ο Ρέντσι ξεκαθάρισε πως βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2018 «ό,τι κι αν γίνει με το δημοψήφισμα».

Το αν ο ίδιος θα παραμείνει πρωθυπουργός ωστόσο είναι άλλο ζήτημα. Είπε μεν πως «ήταν λάθος» που «είχε προσωποποιήσει υπερβολικά τη μάχη του δημοψηφίσματος», αλλά τόνισε: «Αν επικρατήσει το «όχι», έχω πει τι θα κάνω».

Η δημοτικότητα του Ρέντσι έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ενώ στις τελευταίες δημοτικές κάλπες (που δεν στήθηκαν σε όλους τους δήμους) αρκετά ενισχυμένο είχε βγει το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) του Μπέπε Γκρίλο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here