Μαρία Ρουκανά-Αμπελά: «Ζακυνθινά Nανουρίσματα  στη Βενετιά τα ρούχα σου…»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Φοίτησε στο Φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Νομική σχολή.  Εργάστηκε σε Λύκεια και Γυμνάσια της Ζακύνθου και άλλων περιοχών της Ελλάδος.

Αντιπρόεδρος της ΧΕΝ Ζακύνθου δραστηριοποιείται σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά. Είναι ενεργό μέλος επιστημονικών ιστορικών εταιρειών και πολιτιστικών συλλόγων. Αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες.

Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και τη μουσική. Ενεργό μέλος σε τοπικές κατά καιρούς χορωδίες. Κύρια όμως ασχολία της οι λαογραφικές μελέτες και η έρευνα. Συμμετείχε σε Πανελλήνια Συνέδρια Λαογραφίας και θεμάτων Επτανησιακού Πολιτισμού. Δημοσίευσε λαογραφικές και ιστορικές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά. Τρία βιβλία στο ενεργητικό της, τα δυο πρώτα λαογραφικού περιεχομένου.

Ο τίτλος του νέου σας βιβλίου; Γιατί αυτός;

Η αγάπη μου για την λαογραφία με ώθησε στη συγγραφή και του τρίτου μου βιβλίου .Το παρόν βιβλίο τιτλοφορήθηκε  Ζακυνθινά Nανουρίσματα  “στη Βενετιά τα ρούχα σου…”γιατί  προσωπικά εγώ έχω γαλουχηθεί από μικρή με το συγκεκριμένο  νανούρισμα “Κοιμήσου και παρήγγειλα στην Πόλη τα προικιά σου ,στη Βενετιά τα ρούχα σου και τα διαμαντικά σου”.Είναι  γνωστό  ότι η Ζάκυνθος “το φιόρο του Λεβάντε”είχε δεσμούς με την Βενετία “τη  βασίλισσα της Αδριατικής”.Εξ΄άλλου έχω ταξιδέψει αρκετές φορές στην ρομαντική αυτή πόλη με τα αμέτρητα κανάλια ,την περίφημη αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης. Γι αυτό και το εξώφυλλο απεικονίζει τη Βενετία με τα κανάλια και τις γόνδολες ,αλλά και τα μωρουδιακά, όπως λέει και το νανούρισμα.Από το 2006 άρχισα να συλλέγω νανουρίσματα ,τα οποία πιστεύω ότι αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι της λαικής μας παράδοσης και απευθύνονται στο παιδί ,το τρυφερό αγγελούδι,σε μια ηλικία που διαμορφώνεται η προσωπικότητά του .Τραγούδια χαράς και αισιοδοξίας ,γεμάτα φαντασία ,ονειροπόληση ,φυγή από την πραγματικότητα και υπέρβαση της καθημερινότητας. Το βιλίο αυτό ολοκληρώθηκε σε διάστημα δυο ετών.

Το πρώτο μου βιβλίο λαογραφικού πάντα περιεχομένου  κυκλοφόρησε το 2006 με τίτλο “Οι Σταθμοί της ανθρώπινης ζωής στη Ζάκυνθο”. Εκεί αναφέρονται λεπτομερώς οι τέσσερις σταθμοί της  ζωής Γέννηση, Βάπτιση ,Γάμος, Τελευτή . Το δεύτερο  βιβλίο κυκλοφόρησε το  2010 και έχει τίτλο “Η Ζάκυνθος του χθες και της μαγικής παράδοσης” Αναφέρεται στη  μαγεία  τη βασκανία ,τα ξόρκια για ασθένειες ,  στις δεισιδαιμονίες -προλήψεις , στη μαντική ,στα γιατροσόφια και τις ασθένειες.

Γιατί ασχοληθήκατε με αυτό το θέμα

Σχετικά με το σημερινό βιβλίο “ Ζακυνθινά Nανουρίσματα  “στη Βενετιά τα ρούχα σου…” θέλω να τονίσω ότι γενικά τα νανουρίσματα αποτελούν ένα από τα αξιόλογα είδη του λαϊκού λόγου, είναι σοφές φράσεις που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά . Διακρίνονται για την τολμηρή σύλληψη του θέματος, την παραστατικότητα, την πλαστικότητα των εικόνων και τη λιτότητα του λόγου. Αποτελούν στα σπουδαία μνημεία λόγου και  εκφράζουν  την ψυχή του λαού. Τα  Νεοελληνικά Νανουρίσματα και Ταχταρίσματα  είναι άξια μεγάλης προσοχής και σημασίας για μας τους Έλληνες. Είναι αξιόλογα μνημεία του λόγου και της λαϊκής φιλολογίας της Ελληνίδας μάνας, γιατί σ’ αυτά σώζονται οι προσδοκίες, τα όνειρα και οι ελπίδες της για το μέλλον του παιδιού της. Τα τραγούδια αυτά διασώζουν μια πλούσια λαϊκή παράδοση και προσφορά του ανώνυμου πλήθους των μητέρων μας για τα παιδιά τους.

Πηγαία δημιουργήματα της Ελληνίδας μάνας μέσα από γενιές μητέρων;

Βεβαίως. Το μεγαλείο τους οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της Ελληνίδας μάνας στην εποχή της σκλαβιάς, που συνειδητοποίησε αξίες δημιουργώντας παιδιά με φιλελεύθερο, έξυπνο, ταχύ και αποφασιστικό πνεύμα, το οποίο αργότερα επηρέασε θετικά τη ζωή του Έθνους μας.  Το γεγονός ότι απαντάται σε όλους τους πολιτισμούς με παρόμοια χαρακτηριστικά ερμηνεύεται από το ότι εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, να κοιμίσει δηλαδή το παιδί, φανερώνοντας την σπουδαιότητα του . Μέσω τόσο του μουσικού όσο και του γλωσσικού τους κώδικα βοηθούν στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού αλλά και προωθούν τη σχέση στοργής μεταξύ γονέα-παιδιού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της νοημοσύνης.. Οι μητέρες με ωραίες ποιητικές εικόνες και την ανάλογη προς το θέμα απαλή μελωδία, εκφράζουν τη τρυφερότητα για το νήπιο που έρχεται στη ζωή .Άρα πραγματικά είναι ένας λαικός “θησαυρός”που πρέπει να τον διαφυλάξουμε στην καρδιά μας …….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here