Μαξίμου: Ο Τόμσεν προτείνει δικό του πρόγραμμα, που απορρίπτει η ΕΕ

 

Οι παραινέσεις Τόμσεν για μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και επιβολή μέτρων 9 δις ευρώ την επόμενη τριετία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς ΄πλεονάσματος 3,5% το 2018, αποτελούν δικό του πρόγραμμα και δεν έχουν σχέση με την συμφωνία που κάναμε τον Αύγουστο και υλοποιούμε κατά γράμμα.

Με αυτό το τρόπο απαντούν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης στο άρθρο του επικεφαλης του ΔΝτ στην Ευρώπη Πόλ Τόμσεν. Επικαλούνται μάλιστα δηλώσεις της εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Πμράιτχαρτ, η οποία όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, σχολίασε τις θέσεις Τόμσεν παραπέμποντας στο υπάρχον μνημόνιο:

 «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με βάση τα παραπάνω, επισημαίνουν ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι, ο Π. Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο. Οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω άρθρο, απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.

«Η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αποδέκτης των θέσεων του Π. Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών», τονίζεται.

Αδειάζει η Κομισιόν τον Τόμσεν

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

 

Το επίμαχο άρθρο-πρόκληση του Πολ Τόμσεν

Με άρθρο του που  αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην ιστοσελίδα του IMF, εμφανίζεται να θεωρεί αναγκαίο, για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018,  τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων που να αντιστοιχούν στο 4-5% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό που ισοδυναμεί σε περίπου 8-9 δισ. ευρώ!

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ,  ο άνθρωπος που φαίνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλέον συντηρητικών και επικίνδυνων κύκλων στην ΕΕ, αναφέρεται κατηγορηματικά στην ανάγκη περικοπής των συντάξεων τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει εξαιρετικά «γενναιόδωρες».  Ο κ. Τόμσεν απηχώντας τις απόψεις που εξέφρασε πριν λίγες ημέρες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους θεωρώντας ταυτόχρονα επιβεβλημένη την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ο κ. Τόσμεν δικαιολογεί τις θέσεις του, αναφέροντας ότι «οι τυπικές συντάξεις σε ονομαστικούς όρους Ευρώ, είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία αν και η Γερμανία -με μέτρο το μέσο μισθό- είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς, και ότι οι Γερμανία είναι πιο αποτελεσματικοί στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2½ τοις εκατό. Σαφώς, αυτό δεν είναι βιώσιμο.}, επισημαίνει δίνοντας το τόνο των προτάσεων του ΔΝΤ.

Τέλος ο κ. Τόμσεν επαναλαμβάνει την θέση του Ταμείου υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την οποία συνδέει με τις μεταρρυθμίσεις ειδικά στο ασφαλιστικό.

«Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν και τα δύο. Αναμφίβολα, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο -ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν», τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here