Μαξίμου: Η πρόταση της κυβέρνησης για το ειδικό μισθολόγιο των δικαστών-αναδρομικά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Καμία ονομαστική μείωση μισθών, αυξήσεις για 1/3 των δικαστών και καταβολή του υπολοίπου μισού των αναδρομικών, περιλαμβάνει η πρόταση του πρωθυπουργού προς τους δικαστές, όσον αφορά την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου τους.

Οπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, «η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου διαμορφώνει ένα νέα δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών».

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, «δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών.

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών,  ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δε θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμό στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κα. Βασιλική Θάνου, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κα. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Νίκος Σακελλαρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα. Ξένη Δημητρίου, καθώς και η Γενική Επίτροπος της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, κα. Ευτυχία Φουντουλάκη. Από την πλευρά της Κυβέρνησης, συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, και ο Γ.Γ. Πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here