Μαξίμου: Δεν μειώνονται συντάξεις, επανεξετάζονται μπλοκάκια, εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

Υπόσχεση για επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, δίνει με σημείωμα του το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις τους, ιδίως των δικηγόρων. Η κυβέρνηση διευκρινίζει επίσης ότι δεν αλλάζει τίποτα στις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος ενώ όσοι δεν δικαιούνται την εθνική σύνταξη λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων , ενώ κάθε ασφαλισμένος με πάνω από 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει τη εθνική σύνταξη προσαυξημένη κατά της έτη ασφάλισής του, ενώ ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει επίσης ότι η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1.8 δις ευρώ δεν σχετίζεται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς το ποσό θα εξοικονομηθεί από την αύξηση των για την επικουρική ασφάλιση κατά 1% για τους εργοδότες, που αποδέχθηκαν την αύξηση κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό και κατα 0,5% για τους εργαζόμενους.

Τέλος η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και φωνές για να καλύψου τις δικές τους εγκληματικές πολιτικές με τις 12 μειώσεις των συντάξεων.

 Ολόκληρο το σημείωμα της κυβέρνησης

Σχετικά με την δημόσια συζήτηση γύρω από το Ασφαλιστικό.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων δίνοντας, για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα.

Σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

  1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος: 

Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.

Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.

Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα.

  1. «Πως μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1.8 δις ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;»

Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη  εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

  1. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει  κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμοιβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here