Μαντάγια: Ακόμη 16 νεκροί από πείνα στην πόλη – φάντασμα

Μαντάγια. Η ανθρώπινη τραγωδία μέσα στη φρίκη του πολέμου δεν έχει τελειωμό.  Παρά τις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια,  από τα μέσα Ιανουαρίου, ακόμη 16 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην πολιορκούμενη από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις πόλη της  δυτικής Συρίας.

Την ανακοίνωση έκαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Σύμφωνα με εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Μαντάγια, 16 άνθρωποι πέθαναν από τότε που παραδόθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρει  η ανθρωπιστική οργάνωση.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν σαφείς ιατρικές αναφορές ότι 46 άνθρωποι πέθαναν από λιμό στη Μαντάγια από την 1η Δεκεμβρίου. Ο απολογισμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος καθώς υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάτοικοι πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει από λιμό στα σπίτια τους».

Τα κρούσματα υποσιτισμού σήμερα υπολογίζονται σε 320 σε αυτή την πόλη δυτικά της Δαμασκού. Μεταξύ αυτών υπάρχουν 33 ασθενείς που «κινδυνεύουν με θάνατο», διευκρίνισε η οργάνωση εκφράζοντας θλίψη και κρίνοντας «απαράδεκτο» που «οι κάτοικοι στη Μαντάγια συνεχίζουν να πεθαίνουν από πείνα παρά τις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια».

Η οργάνωση κατηγόρησε τις πιστές δυνάμεις στο καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ γιατί «συνεχίζουν να εμποδίζουν την προμήθεια της πόλης με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα».

«Πρέπει να υπάρξει αμέσως διαρκής και ανεξάρτητη ιατρική παρουσία στη Μαντάγια, γιατί πιστεύουμε ότι η κατάσταση από ιατρικής άποψης θα επιδεινωθεί, ενώ η πρόσβαση στην περίθαλψη για τους κατοίκους είναι εξαιρετικά περιορισμένη» είπε ο διευθυντής των επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μπρις ντε λε Βιν.

Η Μαντάγια, όπου περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι ζουν υπό πολιορκία εδώ και μήνες, έχει γίνει σύμβολο των δεινών που πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης το 2011.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here