ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα παιδιά, οι αυριανοί ενήλικες, χτίζοντας τη ζωή τους, εκθέτουν τον εαυτό τους σε κινδύνους που συνδέονται είτε με το περιβάλλον είτε με τη δική τους συμπεριφορά.

Η καλύτερη περίοδος της ζωής των παιδιών κατά την οποία θα μάθουν  τους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται και πώς να τους προλάβουν, είναι η σχολική περίοδος.

Από το Δημοτικό τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν με τρόπο προσιτό για την ηλικία τους τι είναι κάθε ένας παράγοντας που δυνητικά απειλεί την υγεία τους και τη ζωή τους. Αυτήν την αποστολή την επωμίζονται αποκλειστικά οι δάσκαλοι, οι οποίοι όμως θα πρέπει πρώτα να έχουν εκπαιδευτεί από επαγγελματίες υγείας για τα θέματα που καλούνται να κοινωνήσουν στα παιδιά.

Κατά τη γυμνασιακή περίοδο τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν με κάθε λεπτομέρεια αλλά και με επιστημονικούς όρους από επαγγελματίες υγείας για τις υπαρκτές απειλές. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποσκοπούμε να προλάβουμε την όποια «εμπλοκή» ενός μη ενημερωμένου ή λανθασμένα ενημερωμένου παιδιού με έναν από τους παρακάτω περιγραφόμενους κινδύνους που το απειλούν.

Στο Λύκειο τα παιδιά, καλά πλέον ενημερωμένα, θα συμπεριφερθούν ανάλογα ώστε από μόνα τους πλέον να προφυλαχθούν από τους κινδύνους αυτούς. Έτσι ώριμα και κυρίαρχα θα βγουν στην κοινωνία, θωρακισμένα με γνώση, υγιή και αυτάρκη ώστε να αντισταθούν στις εύκολες αλλά επικίνδυνες προκλήσεις της ζωής.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα κυριότερα από τα θέματα αυτά, εστιάζοντας κυρίως στους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται τα παιδιά αλλά και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης, ώστε να μη συμβεί η απευκταία μη επανορθώσιμη βλάβη.

Α. ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Η εικόνα της καρδιάς

%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b7

Είναι πλέον πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το κάπνισμα αποτελεί το σοβαρότερο παράγοντα βλάβης σε όλα τα οργανικά συστήματα.

Η μακροχρόνια χρήση του από δισεκατομμύρια ανθρώπους έχει δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη βλαπτική του επίπτωση στην υγεία των καπνιστών.

Μετρήσεις του εκπνεομένου αέρα κατά το πρώτο δευτερόλεπτο (FEV1) έδειξαν ότι ο καπνιστής έχει δραματική πτώση της αναπνοής του σε σχέση με το μη καπνιστή και ότι αυτή βελτιώνεται σημαντικά αν γίνει έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος .   

Επιγραμματικά και πέραν από τη γνωστή άμεση συσχέτιση χρήσης καπνού και καρκίνου του πνεύμονα καθώς και της εκτεταμένης αγγειοπάθειας, ο καπνός προσβάλει όλα τα όργανα με επίπτωση στη ζωτικότητα και στη λειτουργικότητα τους.

Τέλος ο μέσος όρος ζωής των καπνιστών είναι κατά 10 χρόνια συντομότερος από αυτόν των μη καπνιστών.

%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%bf%cf%82-%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%b7%cf%82

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει τα παιδιά ενωρίς, πριν ακόμη νοιώσουν την «ευχαρίστηση» του καπνίσματος, να γνωρίζουν τις επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση του.

Γιατί είναι σίγουρο ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο ο καπνιστής ν’ απαλλαγεί από αυτό.

Β. ΑΛΚΟΟΛ

Όμως το πρόβλημα με το αλκοόλ είναι πάρα πολύ σύνθετο καθ’ όσον συνδέεται με τις περισσότερες εκδηλώσεις της ζωής μας ώστε να κάνει να φαίνεται εξωπραγματικό να πεις στα παιδιά:

Μη πίνετε, όπως απλά μπορούμε να τους πούμε μην καπνίζετε!

Κατ’ αρχή γιατί όλοι οι μεγάλοι λίγο – πολύ πίνουν και δεύτερον η απλή απαγόρευση μάλλον θα φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, ειδικά αν απουσιάζει η ενημέρωση.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική διαχείριση του θέματος επικεντρώνοντας σε διάφορα επί μέρους θέματα, ανάλογα και με την ηλικία των παιδιών στα οποία απευθυνόμαστε:

Τα μικρά παιδιά δε θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα διάφορα ποτά για την αποφυγή ατυχηματικής λήψης και δηλητηρίασης.

Επί πλέον δε θα πρέπει το ποτό να αποτελεί μέρος των καθημερινών του βιωματικών παραστάσεων μέσα στο σπίτι, ώστε να το θεωρεί μέρος της διατροφικής συνήθειας.

Τέλος από κάποια ηλικία και μετά θα πρέπει απλά να τους εξηγούμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην παιδική ηλικία έχει βλαπτική επίδραση πάνω στη φυσιολογική δομή και λειτουργία του  αναπτυσσόμενου οργανισμού και ιδίως του εγκεφάλου.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, ιδιαίτερα στην εφηβεία, η απαγόρευση από μόνη της δεν αρκεί. Σ’ αυτήν την ηλικία προέχει να τους κατευθύνουμε σωστά, ώστε να μην καταφεύγουν στο ποτό ως μοναδικό τρόπο διασκέδασης και ευχαρίστησης και μάλιστα χωρίς κανένα έλεγχο της ποσότητας και της ποιότητας.

Το αλκοτέστ αποτελεί μια τροχοπέδη γιατί φοβούνται τις συνέπειες.

Επί πλέον θα πρέπει να τους επιστήσουμε την προσοχή ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ενέχει πολλούς κινδύνους, όπως:

Ατυχήματα, δηλητηρίαση, εκμετάλλευση από άλλα άτομα, παραβατική συμπεριφορά, μεταβολικές και ψυχικές διαταραχές  

Τέλος θα πρέπει να τους ενημερώνουμε για τις επιπτώσεις στην υγεία μας από τη μακροχρόνια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, όπως καρκίνος, αγγειοπάθεια, ηπατοπάθεια, εγκεφαλοπάθεια κλπ.

Σε ειδικές περιπτώσεις (αλκοολισμός) απαιτείται ειδική θεραπεία απεξάρτησης μαζί με ψυχολογική υποστήριξη.

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα που ενοχοποιούν το οινόπνευμα ως αιτία επτά καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

 Πάνω απ’ όλα ενημέρωση, απομυθοποίηση και όχι ενοχοποποίηση!

Γ. ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Το «πλεονέκτημα» με τα ναρκωτικά είναι ότι αφορούν αναλογικά σε μικρό ποσοστό πληθυσμού με σαφή κοινωνική κατανομή:

Είτε της τάξης με τα υψηλά εισοδήματα και της showbiz, όπου η χρήση ναρκωτικών αποτελεί μέρος μιας ανέμελης ζωής είτε σε τάξεις με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπου η καταφυγή στα ναρκωτικά λειτουργεί ως υποκατάστατο μιας χρεωκοπημένης ζωής.

Βέβαια αυτή η κατηγοριοποίηση είναι σχηματική, γι’ αυτό κι όλα τα παιδιά έγκαιρα θα πρέπει να γνωρίζουν τη δράση των ναρκωτικών και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους.

Το κάπνισμα μαριχουάνας ενοχοποιείται για σοβαρή βλάβη στον πνεύμονα με συνέπεια την ανάπτυξη Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και καρκίνου. Η πιθανότητα βλάβης από μαριχουάνα φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από το τσιγάρο.

Δ. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Τα ατυχήματα αποτελούν την πρώτη και κυριότερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία (>50%).

Όλες οι καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού εμπεριέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος.

Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μέθοδο προστασίας των παιδιών από ατύχημα. Οι ενήλικες οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ατυχήματος

Πάνω από 50% των ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στο σπίτι, με θύματα μικρά παιδιά. Τα κυριότερα ατυχήματα στο σπίτι είναι:

 • Πτώση από ύψος (σκάλες, μπαλκόνι, παράθυρο)
 • Εγκαύματα (καυτό υγρό, ατμός, φωτιά)
 • Tραύματα με αιχμηρά αντικείμενα
 • Hλεκτροπληξία

 Ως εκ τούτου θα πρέπει πρώτα οι γονείς να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα στο σπίτι, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και ασφαλώς να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά τους, ώστε μεγαλώνοντας να γνωρίζουν τους κινδύνους ατυχήματος και τους τρόπους αποφυγής του.

Τα ίδια τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει ήδη από το Δημοτικό να γνωρίζουν τους κινδύνους από τον περίγυρο τους (σπίτι, κήπος, παιδική χαρά, αυλή σχολείου, δρόμος κλπ) και τους τρόπους πρόληψης και προφύλαξης από αυτούς.

Αργότερα κατά τη γυμνασιακή ηλικία η επικέντρωση θα πρέπει να γίνει στα ατυχήματα, που συνδέονται με διάφορα οχήματα (δίτροχα και τετράτροχα) καθώς και με τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Στη χώρα μας ιδιαίτερη σημασία έχει έγκαιρη και ορθή εκμάθηση της κολύμβησης από μικρή ηλικία καθώς και η προστασία των μικρών παιδιών από τους κινδύνους που συνδέονται με τη θάλασσα.

Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του πνιγμού καθώς και τους τρόπους αποφυγής ατυχημάτων που συνδέονται με τη θάλασσα.

 Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν και κυρίως τι να μην κάνουν σε περίπτωση πνιγμού στην παιδική ηλικία.

Η αφαίρεση νερού από τους πνεύμονες αποτελεί μέγα λάθος, γιατί απλά τέτοιο πράγμα είναι και αδύνατο και άκρως επικίνδυνο:

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η αναγωγή γαστρικού περιεχομένου και η εισρόφηση από τους πνεύμονες με καταστροφικές συνέπειες!

Η αντιμετώπιση του πνιγμού ακολουθεί τους κανόνες της

ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ

Οι δηλητηριάσεις, τα δήγματα και οι νυγμοί από διάφορα ζώα συνδέονται τόσο με το σπίτι (κυρίως φάρμακα ή κατοικίδια ζώα) όσο και με τη μετάβαση στην ύπαιθρο παιδιών που ζουν στις πόλεις (φυτοφάρμακα, σκύλος, γάτα, φίδια, σκορπιοί κλπ).

Προσοχή! Τι δεν κάνουμε:

Δε δένουμε το άκρο, δε χαράσσουμε με μαχαίρι, δε ρουφάμε το δηλητήριο με το στόμα.

Τι πρέπει να κάνουμε:

Καθαρίζουμε με αντισηπτικό, βάζουμε πάγο και μεταφέρουμε το θύμα στο νοσοκομείο.

ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΕΝΔΟΜΥΪΚΑ ΣΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΑΤΟΜΑ

Ε. ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Άσχημα τα νέα για την παιδική παχυσαρκία

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025, περίπου 268 εκατομμύρια παιδιά θα είναι υπέρβαρα

Σε νέα δημοσίευσή τους, στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Pediatric Obesity, ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι το 2025, περίπου 268 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-17 ετών θα είναι υπέρβαρα, εκ των οποίων 91 εκατομμύρια σε βαθμό παχυσαρκίας, εάν δεν μειωθεί ο τρέχον ρυθμός αύξησης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας.

Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις αναφορικά με την εμφάνιση διαταραχών και νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός των παιδιών με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη θα ανέλθει σε 12 εκατομμύρια και με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε 4 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι 27 εκατομμύρια παιδιά θα πάσχουν από υπέρταση και 38 εκατομμύρια θα εμφανίζουν λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Η παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αποτελεί τη μάστιγα του αιώνα. Εκατομμύρια παιδιά στο σύγχρονο δυτικό κόσμο είναι υπέρβαρα και αποτελούν τους μελλοντικούς υποψήφιους ενήλικες που θα αναπτύξουν το μεταβολικό σύνδρομο.

Είναι οξύμωρο και τραγικό την ώρα που εκατομμύρια παιδιά σ’ όλον τον πλανήτη πεθαίνουν από ασιτία η κοινωνία της ευημερίας να έχει παραδοθεί στην άκρατη κατανάλωση επικίνδυνων τροφών

Παχύσαρκα μη αθλούμενα-μη σκεπτόμενα παιδιά του δυτικού κόσμου

Το σχολείο, πέραν της σωστής καθοδήγησης για τη συνολική διαχείριση της ζωής των παιδιών, θα πρέπει να ενημερώνει συστηματικά γονείς και παιδιά για θέματα διατροφής, άθλησης, πνευματικής άσκησης και ψυχικής ισορροπίας.

Ειδικότερα τα επί μέρους θέματα διατροφής, τα οποία θα πρέπει αναλυτικά να γνωρίζουν γονείς και παιδιά και να τα εφαρμόζουν στη ζωή τους, είναι:

[Οι γονείς αποτελούν το πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά τους!]

 • Ο ρόλος των πολλών θερμίδων στην πρόσληψη βάρους
 • Ο ρόλος της ταχυφαγίας στην εύκολη λήψη των πολλών θερμίδων
 • Ο ρόλος των υδατανθράκων στην αγγειοπάθεια των ενηλίκων
 • Ο ρόλος του αλατιού στην αγγειοπάθεια και στην υπέρταση
 • Ο βλαπτικός ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στα όργανα, όπως το ήπαρ και οι νεφροί.

Επί πλέον δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία καταρρίπτουν μύθους του παρελθόντος σχετικά με τις βιταμίνες, όπως ότι:

 • Έχουμε ανάγκη συμπληρώματος βιταμινών
 • Η βιταμίνη C προστατεύει από τις λοιμώξεις
 • Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη λήψη βιταμινών

Αντίθετα, η λήψη φυσικών βιταμινών στα πλαίσια της σωστής διατροφής είναι απαραίτητη και ευεργετική για τον οργανισμό

Η άσκηση και η άθληση θα πρέπει να αποτελούν μέρος της δράσης κάθε παιδιού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παρακάτω τρία ΔΕΝ:

 • Δεν ασκούμεθα για απώλεια βάρους αλλά για ενδυνάμωση
 • Δεν ασκούμεθα για να φτιάξουμε ωραίο σώμα
 • Δεν ασκούμεθα χωρίς όρια με κίνδυνο σοβαρές κακώσεις

Η ΑΡΧΑΙΑ ΡΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

ΣΤ. ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η αγάπη, ο έρωτας και η ερωτική πράξη αποτελούν την πεμπτουσία της ζωής σ’ όλη τη φύση.

Τα παιδιά, ως αυριανοί ενήλικες, θα βιώσουν αυτήν την εμπειρία.

Η ερωτική πράξη, το σεξ κοινώς, θα αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης τους, αρχικά ως φαντασίωση και στη συνέχεια ως πραγματικό γεγονός.

Η γνώση, η απομυθοποίηση, τα όρια, οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις θα πρέπει να αποτελέσουν σταδιακά κτήμα όλων των παιδιών από τη μικρή ηλικία και πριν την εφηβεία.

Ο ρόλος του σχολείου στην έγκαιρη και ορθή ενημέρωση τους είναι ουσιαστικός: Αρκεί να γίνεται με το σωστό τρόπο!

Ανάλογα με την ηλικία υπάρχουν εξαιρετικά βοηθήματα για την εκπαίδευση των παιδιών στη συνεύρεση των δύο φύλων και στην αναπαραγωγή.

Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν καθορίζεται μόνο από την οργανική ωρίμανση τους αλλά και από άλλες παραμέτρους, όπως ψυχική εξέλιξη, «οικογενειακή παράδοση» και κοινωνικό περιβάλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προστασία των νέων ενηλίκων από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Ειδικότερα, η χρήση προφυλακτικών θα πρέπει να θεωρείται « εκ των ων ουκ άνευ » και μη διαπραγματεύσιμη.

Το εμβόλιο αντί HPV, θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά

Η ατεκμηρίωτη εναντίωση στον εμβολιασμό των εφήβων έναντι του ιού HPV είναι εγκληματική!

Παγκοσμίως έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί χωρίς σοβαρές παρενέργειες, αυτές που οι πολέμιοι τους διασπείρουν στο διαδίκτυο:

Τα ευεργετικά αποτελέσματα με μείωση των περιστατικών κονδυλωμάτων και καρκίνου τραχήλου μήτρας ήδη φαίνονται  

Το εμβόλιο κατά του ιού αποδεδειγμένα πλέον προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ακόμη και την επόμενη γενεά από αυτή που έχει εμβολιαστεί.

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν για τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών τους, αγοριών και κοριτσιών.

Αγόρια και κορίτσια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ιδίως κατά την εφηβεία, έχει σοβαρές συνέπειες, ακόμη και κίνδυνο ζωής για το κορίτσι.

 

Τόσο η γέννηση παιδιού από έφηβη μητέρα όσο και η διακοπή κύησης είναι για τα κορίτσια μια ανατροπή στη ζωή τους, που δε θα πρέπει να βιώσουν. 

Ζ. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΦΗΒΩΝ

Ο έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός από την αρχή της νέας ζωής (σύμφωνα με τα εμβολιαστικά προγράμματα) έχει κυριολεκτικά εξαφανίσει νοσήματα, που παλιότερα είχαν προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας με αναπηρίες κλπ

Η «μοντέρνα» τάση μη εμβολιασμού των παιδιών με τελείως αστήρικτα επιχειρήματα έχει δυστυχώς δώσει τα πρώτα δείγματα επανεμφάνισης νοσημάτων και μάλιστα με θανατηφόρα θύματα αθώα παιδιά.

Τόσο στην Ελλάδα όλο και σε πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης, στις Η.Π.Α.  και στην Αυστραλία όλο και περισσότερα περιστατικά νόσησης αλλά και θανάτων από κοκκύτη ανακοινώνονται σε μη εμβολιασμένα παιδιά

ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Κατά την εφηβεία η αντισωματική κάλυψη από τα εμβόλια της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας είναι πλέον περιορισμένη. Ως εκ τούτου θα πρέπει κατά την εφηβεία και ακολουθώντας τις οδηγίες των Επιτροπών Εμβολίων να γίνονται επαναληπτικές δόσεις εμβολίων για την ενίσχυση της αντισωματικής απάντησης στις νόσους που προλαμβάνονται με αυτά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Έγκαιρη και σωστή ενημέρωση πάνω απ’ όλα

Ορθά γονεϊκά πρότυπα για τα παιδιά

Κοινωνική εγρήγορση και προστασία των παιδιών

Αναστάσιος Δ. Χατζής Παιδίατρος – Εντατικολόγος

Διευθυντής ΜΕΘ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here