Μαζική δηλητηρίαση -μάλλον από κόλλυβα – εκτός κινδύνου οι παθόντες

Δεκάδες περιστατικά με τροφική δηλητηρίαση σημειώθηκαν στην Κάτω Σωτηρίτσα, του δήμου Αγιάς, στα παράλια του νομού Λάρισας

Όλα συνέβησαν όταν το μνημόσυνο τελέσθηκε στην εκκλησία της περιοχής και στη συνέχεια όλοι οι χωριανοί πήγαν σε μαγαζί για πιουν το καφέ και να μοιράσουν τα κόλλυβα.

Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής άρχισαν τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε δεκάδες κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα τουλάχιστον 10 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείάς της Αγιάς και στην συνέχεια στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας

Οσοι χρειάστηκαν εισαγωγή δεν έχουν πάρει εξιτήριο ακόμη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι εκτός κινδύνου

Σε πολλούς η δηλητηρίαση συνοδευόταν απο πυρετό και αρχικά νόμισαν ότι είχαν κάποια ίωση του γαστρεντερικού

Τουλάχιστον δύο μικρά παιδιά αντιμετώπισαν τα συμπτώματα με πυρετό, ο οποίος μάλιστα είναι και αρκετά επίμονος.  Τα παιδιά δεν είχαν πάει στο μνημόσυνο, αλλά τους άρεσαν δυστυχώς τα κολλυβα που έφερε η μαμά στο σπίτι

ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Δέκα άτομα υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση όταν έφαγαν κόλλυβα σε μνημόσυνο στις 10 Ιουλίου στο χωριό Μεσαλέρων στην Ιεράπετρα.

Λίγη ώρα μετά την κατανάλωση του τρόφιμου, αισθάνθηκαν πολλοί απο τους συμμετέχοντες αδιαθεσία, όπως έντονη εφίδρωσν, πυρετό και πονόκοιλο.

Αναστατώθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και ειδοποιήθηκαν ασθενοφόρα με τα οποία οι 7 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Ιερπάτετρας και οι τρεις στου Αγίου Νικολάου.

Ο διοικητής τυ νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Γιώργος Αρακαδάκης  μίλησε με το cretapost.gr και είπε ότι πρόκειται για δηλητηρίαση από κατανάλωση κολλύβων, ότι στους 7 διακομισθέντες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και σύντομα θα πάρουν εξιτήριο. Εκτός κινδύνου είναι επίσης  οι τρεις που νοσηλεύονται στον Άγιο Νικόλαο.

Τα κόλλυβα ήταν σπιτικά.

Κόλλυβα (σπιτικά και μη)  έχουν προκαλέσει ξανά σοβαρές δηλητηριάσεις. Το 2004 είχαν διακομισθεί εξαιτίας τους στο νσοκομείο του Βόλου και της Λάρισας  54 άτομα (μια 74χρονη υπέκυψε επειδή έπαθε έμφραγμα). Για εκείνα τα κόλλυβα (που είχαν καταναλωθεί σε πέντε διαφορετικά μνημόσυνα)  συνελήφθη η υπεύθυνη του ζαχαροπλαστείου που τα είχε παρασκευάσει.

Τον Ιούλιο του 2014 υπέστησαν δηλητηρίαση από κόλλυβα 50 άτομα στην Κύμη Ευβοίας, που δεν παρουσίασαν επιπλοκές

Τα κόλλυβα με το παραθείο

Μαζικοί θάνατοι σημειώθηκαν από κόλλυβα το καλοκαίρι του 1964 στη  Ναυπακτία, όπου πέθαναν 17 άτομα καιε πιβιωσαν 38. Η οικογένεια που είχε μαγειρέψει τα κολλυβα έβαλε κατά λάθος σε αυτά αντί για ζάχαρη, παραθείο.

Όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής εκείνης για τις δραματικές σκηνές στο νοσοκομείο:

«Εις το νοσοκομείο της  Πάτρας αντηχούσαν αι σπαρακτικαι κραυγαί  και τα μοιρολόγια των θυμάτων. Η Χρυσούλα Αποστολοπούλου θρηνούσε τα δύο αγγελούδια της: «Όταν τέλειωσε το μνημόσυνο, ο νεωκόρος μάς εμοίρασε τα κόλλυβα. Όλοι πήραμε. Μετά από λίγο, το κοριτσάκι μου, η Ελευθερία, μου είπε: “Μητέρα, με πονά η κοιλιά μου”! Δεν έδωσα σημασία στα λόγια της. Σχεδόν ταυτοχρόνως, τα ίδια λόγια μού είπε και ο Αριστείδης μου. Φύγαμε αμέσως και πήγαμε στο σπίτι, όπου τους έβρασα ρίγανη. Μα σε λίγο, πρώτος ο Αριστείδης και μετά η Ελευθερία μου ξεψύχησαν στην αγκαλιά μου…»

Ο 38χρονος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος χτυπούσε το κεφάλι του στο σίδερο του κρεβατιού, φωνάζοντας: «Θέλω τα παιδάκια μου και τη γυναικούλα μου». Ο άμοιρος πατέρας έχασε τα τρία παιδιά του, την 9χρονη Αρετή, τον 6χρονο Θανάση, την 5χρονη Αγγελική και την αγαπημένη του σύζυγο Βασιλική που είχε παντρευτεί από έρωτα… Τώρα, γι’ αυτόν, η ζωή δεν είχε καμία αξία.»

Κόλλυβα με ναφθαλίνη

Το 2014 μια 43χρονη καταστηματάρχης για να δυσφημίσει μια ανταγωνίστριά της (με την οποία εκτός από επαγγελματικές, είχε και προσωπικές διαφορές)  έριξε ναφθαλινη στα κόλλυβα που είχε ετοιμάσει η δεύτερη και τα οποία θα καταναλώνονταν σε μνημόσυνο στη Νέα Ερυθραία. Ευτυχώς την είδε ο νεοκόρος της εκκλησίας από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης  στο ναό του Αγίου Φανουρίου και ειδοποίησε την αστυνομία.

Παροτι στην προκειμένη περίπτωση η έντονη μυρωδιά της ναφθαλίνης θα λειτουργουε αποτρεπτικά και μάλλον τα κόλλυβα δεν θα καταναλώνονταν, σχηματίστηκε εις βάρος της δικογραφία για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here