Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στη Γαλλία κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

διαδληλωση γαλλία 3

ΦΩΤΟ: Albert Facelly από τη Libération

Η Γαλλία διαμαρτύρεται. Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι και οι σπουδαστές που βγήκαν την Πέμπτη τους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία. Αντιδρούν στη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας που προωθεί η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τις αρχές 390.000 άνθρωποι – 1,2 εκατομμύρια διαδηλωτές σύμφωνα με συνδικαλιστικές ενώσεις – συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

«Το νομοσχέδιο για την απασχόληση είναι για πέταμα, οι νέοι κατέβηκαν στους δρόμους!». «1916: βορά των κανονιών, 2016: βορά των εργοδοτών» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

διαδήλωση γαλλία 4

Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε ήταν ότι η αστυνομία έκανε περισσότερες από 100 οι συλλήψεις σε Παρίσι,  Ρεν, Νάντ, Ρουέν, Τουλούζη και Λιόν. Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων απαντώντας στις ρίψεις αντικειμένων από μεριάς των διαδηλωτών ενώ δεκατρείς αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, το μετρό και τις αερομεταφορές.Δυναμικό παρών έδωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Περισσότερα από 200 λύκεια έμειναν κλειστά.

διαδήλωση Γαλλία εργασιακά

Τα συνδικάτα, απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για τις 5 και 9 Απριλίου.

«Αποδεδειγμένα αυτό το νομοσχέδιο δεν θα συμβάλει στη απαραίτητη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα γενικεύσει την ανασφάλεια και θα επιδεινώσει τις επαγγελματικές ανισότητες, ιδίως απέναντι στις γυναίκες και τους νέους» καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις.

Η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ ελ Κόμρι, επανέλαβε ότι «ακούει τις ανησυχίες των νέων» αλλά υπερασπίσθηκε τον «απαραίτητο και δίκαιο νόμο».

Δεν τίθεται θέμα να αποσυρθεί αυτή η «έξυπνη, τολμηρή κι απαραίτητη μεταρρύθμιση» δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο οποίος εμφανίζεται αποδυναμωμένος 13 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

διαδήλωση Γαλλία εργασιακά 2

Ποιά μέτρα προβλέπονται

Η εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και συναντά έντονες αντιδράσεις σε τμήμα της γαλλικής αριστεράς.

Τα βασικότερα μέτρα  προβλέπουν:

  • Ο απασχολούμενος στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να εργάζεται μέχρι 10 ώρες την ημέρα. Όμως κατόπιν συμφωνίας με την επιχείρηση, αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 2 ώρες.
  • Για την εβδομάδα διατηρείται η βάση του 35ώρου, όμως ορίζονται ως μέγιστο όριο οι 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα, που μπορούν να γίνουν 60 μετά από έγκριση της διοίκησης.

* Όσον αφορά στις υπερωρίες, η προσαύξηση θα είναι τουλάχιστον 10% και θα διαμορφώνεται σε 25% αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία.

Εν ολίγοις, τα πάντα είναι συζητήσιμα και σχεδόν τα πάντα είναι ανοιχτά σε διαπραγμάτευση.

Με μια συμφωνία ενδοεπιχειρησιακή ή κλαδική, οι ισχύοντες κανόνες θα μπορούν να αλλάξουν ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησης. Πάντα όμως μέσα στα όρια που προβλέπει ο νόμος.

Εισάγονται επίσης νέοι, ελαστικότεροι όροι για τις απολύσεις.Η εταιρεία μπορεί να επικαλεστεί «σημαντική έλλειψη ρευστότητας» ή «εταιρική αναδιοργάνωση, αναγκαία για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας».

Παράλληλα, για εργαζόμενους πάνω από 20 χρόνια, οι αποζημιώσεις δεν θα ξεπερνούν τους 15 μισθούς.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν νέα κίνητρα για απολύσεις.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here