«Μαζεύει» ο Τραμπ τα όσα είπε περί «συνιδρυτών του ISIS» – Τη φορολογική της δήλωση δημοσιοποιεί η Κλίντον

Προσπάθεια να «μαζέψει» την εμπρηστική δήλωση που χαρακτήριζε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ως «συνιδρυτές» του Ισλαμικού Κράτους, έκανε σήμερα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι επρόκειτο για δήλωση με «σαρκαστικό πνεύμα».

«Δεν καταλαβαίνουν τον σαρκασμό;» ήταν η απάντηση που έδωσε με μήνυμα στο Twitter o Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στα μέσα ενημέρωσης και ιδίως στο CNN.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών χαρακτηρίζει «σαρκαστικές» τις δηλώσεις του, προκειμένου να αποκρούσει τα «βέλη» των επικρίσεων που εισπράττει, καθώς προσφάτως ο Τραμπ είχε τονίσει ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του όπου προέτρεπε  τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να βρουν τα «χαμένα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον, με έναν πρώην διευθυντή της CIA να χαρακτηρίζει τον Αμερικανό μεγιστάνα ως «εν αγνοία» πράκτορα της Μόσχας, έπειτα από τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τον χαρακτηρισμό για τους «συνιδρυτές» του Ισλαμικού Κράτους, το επιχείρημά του Τραμπ «περί σαρκασμού» δεν μοιάζει πειστικό, διότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Χιου Χιούιτ, τον παρουσιαστή μιας συντηρητικής ραδιοφωνικής εκπομπής ο οποίος του έδωσε κατ’ επανάληψη την ευκαιρία να «διορθώσει» τις δηλώσεις του και κυρίως τη λέξη «ιδρυτής» του ΙΚ, ο Τραμπ επέμεινε ότι αυτός ήταν ακριβώς ο όρος που ήθελε να χρησιμοποιήσει.

Σε απάντησή της, η προεκλογική ομάδα της Χίλαρι Κλίντον, επισήμανε με αφορμή τις δηλώσεις του Τραμπ για το Ισλαμικό Κράτος, ότι «δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτραπεί να γίνει αρχηγός των ενόπλων δυνάμεών μας κάποιος που είναι ικανός να πέφτει τόσο χαμηλά –και τόσο συχνά».

Επιπλέον, την αποδοχή ακόμα και μέσα στις τάξεις του ίδιου του κόμματός του φαίνεται να χάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου ότι περισσότερα από 70 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων δηλώνουν σοκαρισμένα από τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο Τραμπ και ανησυχούν για επικείμενη πανωλεθρία των Ρεπουμπλικανών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Τα συγκεκριμένα στελέχη του συντηρητικού κόμματος ζητούν με επιστολή τους προς την ηγεσία του κόμματος να σταματήσει τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του και να επικεντρωθεί περισσότερο στις εκλογές για την ανανέωση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Τη φορολογική της δήλωση δημοσιοποίησε η Χίλαρι Κλίντον

Η υποψήφια του κόμματος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έδωσε στη δημοσιότητα την φορολογική της δήλωση, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται να δημοσιοποιήσει τη δική του φορολογική δήλωση.

Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Politifact, όλοι οι υποψήφιοι και των δύο κομμάτων έχουν δημοσιοποιήσει τις φορολογικές τους δηλώσεις για τουλάχιστον ένα έτος, στις προηγούμενες εννέα εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ορισμένοι υποψήφιοι όπως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 1996 Μπομπ Ντόουλ και ο υποψήφιος επίσης των Ρεπουμπλικανών το 2012 Μιτ Ρόμνεϊ, έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά τους στοιχεία για περισσότερα από ένα έτη, με τον Ντόουλ να δίνει τα στοιχεία 29 ετών και τον Ρόμνεϊ τα στοιχεία της τελευταίας διετίας.

Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να γνωστοποιήσει τα φορολογικά του στοιχεία, επικαλούμενος τους φορολογικούς ελέγχους στους οποίους υποβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ίδιος ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η περιουσία του ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως το ποσό αυτό δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ παράλληλα το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του ανέρχεται στα 4,5 δισ. δολάρια.

Με τη σειρά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ δεν θέλει να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του επειδή θα μπορούσαν να δείξουν ότι τα εισοδήματά του είναι μικρότερα απ’ όσο ισχυρίζεται, αλλά κυρίως το γεγονός ότι μέσω της δημοσιοποίησης θα αποδειχθεί ότι είτε δεν πληρώνει φόρους, είτε πληρώνει πολύ μικρά ποσά, ενώ ταυτόχρονα, αμελητέες θεωρούνται και οι δωρεές του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Βάσει της φορολογικής δήλωσης της υποψηφίας προέδρου των ΗΠΑ, το ζεύγος Χίλαρι και Μπιλ Κλίντον δήλωσε εισόδημα ύψους 10,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σύμφωνα με τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέβαλαν σε ομοσπονδιακό φόρο το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Κλίντον έχουν δημοσιοποιήσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις τους από το 1977 και μετά, ένα γεγονός που οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των Κλίντον (5,2 εκατομμύρια δολάρια) προέρχεται από τις επί πληρωμή συμμετοχές του Μπιλ Κλίντον σε διάφορα συνέδρια.

Το ποσό των 3 εκατομμυρίων από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster, έλαβε η Χίλαρι Κλίντον για το τελευταίο της βιβλίο, κι επίσης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε δεκάδες ομιλίες επί πληρωμή το 2013, το 2014 και το 2015, όμως σταμάτησε αυτή τη δραστηριότητα πριν ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία της, τον Απρίλιο του 2015.

Ακόμη, το ζεύγος δώρισε το ποσό του 1 εκατομμυρίου σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Τέλος, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν, δημοσιοποίησε επίσης τις φορολογικές δηλώσεις του ίδιου και της συζύγου του, την Αν Χόλτον. Το 2015 δήλωσαν έσοδα λίγο πάνω από 310.00 δολάρια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here