Μίνιμουμ συμφωνία ζητά ο Δραγασάκης για ταμειακή ανάσα

Tην θέση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαίου, μιά «μίνιμουμ» συμφωνία με τους εταίρους με ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα, ανέπτυξε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

«Η ενδιάμεση συμφωνία οικοδομείται σε έναν ενδιάμεσο χώρο που ήδη έχει οριοθετηθεί στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Τώρα πάμε σε μία minimum συμφωνία, ας την πούμε έτσι, με ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα. Αγωνιζόμαστε για συμφωνία που θα δώσει άμεση λύση στο ταμειακό έλλειμμα της χώρας, το οποίο δεν δημιουργήσαμε αλλά παραλάβαμε» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

«Επιδιώκουμε μία συμφωνία-λύση. Δεν αρκεί όμως «οποιαδήποτε λύση». Πρέπει η λύση να είναι βιώσιμη. Κλείνοντας η ενδιάμεση συμφωνία θα ανοίξει η μακρόπνοη συζήτηση για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μεροληπτική την στάση της ΕΚΤ και απέδωσε την καθυστέρηση στην μετατόπιση των εταίρων από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο υπογράμμισε με  νόημα ότι σε περίπτωση αδιεξόδου, υπάρχει η λύση προσφυγής στο λαό.

Ο κ. Δραγασάκης έστειλε κι άλλα μηνύματα : «Εκτός των δικών μας διλημμάτων, σημείωσε, και οι εταίροι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν Ευρώπη προτεκτοράτου», είπε και επισήμανε ότι προέχουν οι ανάγκες των πολλών.

Σχολιάζοντας τον ανασχεδιασμό  της διαπραγματευτικής ομάδας  είπε ότι «είναι απόρροια της εμπειρίας που αποκτήσαμε όλο αυτό το διάστημα».

Οι δηλώσεις Δραγασάκη αντανακλούν την πρόθεση της κυβέρνησης να πετύχει άμεσα, μια μινίμουμ-ενδιάμεση συμφωνία που θα επιτρέψει την μερική χρηματοδότηση της χώρας, η οποία μετά την άρνηση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο αγοράς εντόκων ομολόγων από τις ελληνικές Τράπεζες, βρίσκεται στα όρια της ασφυξίας. Πρόθεση που ωστόσο δεν οδηγεί στην απεμπόλιση των βασικών «κόκκινων γραμμών» στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και την αύξηση του ΦΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» συνεχίζονται πάντως με εντατικό ρυθμό στις Βρυξέλλες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Η ανασχεδιασμένη διαπραγματευτική ομάδα επιχειρεί να πείσει τους εταίρους ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράξη ένα μεγάλο μέρος από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει. Και σ αυτό συμβάλει η άμεση προώθηση του πολυνομοσχεδίου με μέτρα και αλλαγές στη Βουλή. Ωστόσο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου δεν ικανοποιούν τους «θεσμούς», οι οποίοι επιμένουν στη λογική των δικών τους οριζόντιων, υφεσιακών μέτρων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here