Μία στις 4 εταιρείες δεν δημοσιεύουν ισολογισμό

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της μη δημοσίευσης ισολογισμών από εταιρείες, με αποτέλεσμα να απειλείται η διαφάνεια και η ασφάλεια των συναλλαγών. Το θέμα ‘εφτασε και στη Βουλή, με αφομή την επί τριετία μη δημοσίευση των ισολογισμών από τη Μαρινόπουλος, της οποίας, το «άνοιγμα» στην αγορά ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις  αρμοδίων παραγόντων, δεν είναι μόνο η Μαρινόπουλος η μοναδική εταιρεία η οποία επιλέγει να μη δημοσιεύει ισολογισμούς. μετά την άρση της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο.

Πλέον εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 1/4 των υπόχρεων επιχειρήσεων δεν δημοσιεύει ισολογισμούς, ενώ όσες επιχειρήσεις τους δημοσιεύουν στο ΓΕΜΗ, η ανάρτησή τους στη βάση δεδομένων γίνεται έπειτα από αρκετό καιρό (σ.σ.: υπάρχουν περιπτώσεις που η καθυστέρηση ξεπερνά ακόμη και το ένα έτος) εξαιτίας της δυσλειτουργικής συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΜΗ και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Α.Ε. και ΕΠΕ.

Για όσες επιχειρήσεις επιλέγουν να μη δημοσιεύουν ισολογισμό για τρία συνεχόμενα χρόνια, ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία κύρωση. Όπως ορίζει το άρθρο 56 του νόμου 3604/2007, αν η εταιρεία δεν έχει υποβάλει προς καταχώριση οικονομικές καταστάσεις τριών τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση, τότε μπορεί με δικαστική παρέμβαση να λυθεί (η εταιρεία). Διαφορετικά, δεν υπάρχει κανένα… πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λύσεις παρανομούντων εν λειτουργία εταιρειών δεν έχει καταγραφεί γι’ αυτόν τον λόγο. Πάντως πρόστιμο προβλέπεται για τη μη δημοσίευση ισολογισμού. Πρόστιμο επιβάλλεται για την εκπρόθεσμη υποβολή ισολογισμού, το οποίο ανέρχεται στο αστείο ποσό των 150 ευρώ ανά κατηγορία εγγράφων. Συγκεκριμένα, 150 ευρώ για τον ισολογισμό, 150 ευρώ για τις οικονομικές καταστάσεις και 150 ευρώ για την έκθεση των ελεγκτών…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here