Μήνυμα Ρέντσι για αλλαγή πορείας της ΕΕ: Στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε μόνο ζημιές

Νέο μήνυμα κατά της λιτότητας και υπέρ μιας Ευρώπης της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, έστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, λίγο πριν αρχίσει, το απόγευμα της Δευτέρας, στο ιστορικό νησί Βεντοτένε, η τριμερής διάσκεψη Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας για το μέλλον της ΕΕ.

«Στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε μόνον ζημιές», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, συνομιλώντας με δημοσιογράφους σε συνάντηση στο θέρετρο Βερσίλια της κεντρικής Ιταλίας.

AdTech Ad

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι για το μέλλον της Ιταλίας και της Ευρώπης έχει βασική σημασία να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις και στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. Ο Ρέντσι παράλληλα ελπίζει το ΑΕΠ της χώρας του να σημειώσει φέτος άνοδο η οποία να αγγίξει τουλάχιστον το 1%.

Ενόψει της διάσκεψης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης τόνισε πως «ο ρόλος της χώρας του είναι να οικοδομεί γέφυρες, έστω και αν τελευταία είναι της μόδας εκείνοι οι οποίοι υψώνουν τείχη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Βερολίνο το τελευταίο διάστημα καθώς δεν επιθυμεί να εφαρμόσει bail in αλλά να διασώσει τις ιταλικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Ρέντσι και Ολάντ θα συμμετάσχουν τόσο στη σύσκεψη των προοδευτικών ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη(στην οποία έχει κληθεί ως παρατηρητής και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) καθώς και στη διάσκεψη των Νοτίων ευρωαικών χωρών στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Τι είπε για Ρωσία, μεταναστευτικό

Ο Ματέο Ρέντσι αποσαφήνισε επίσης ότι η λογική αυτή της διαλλακτικότητας ισχύει και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ρωσία.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» δήλωσε στους δημοσιογράφους: «ξέρω ότι αυτό με έκανε να χάσω ψήφους, αλλά όταν βλέπω ένα παιδί που κινδυνεύει να πνιγεί, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι το παιδί αυτό πρέπει να σωθεί». Θέλησε να στείλει και το μήνυμα ότι «ουδείς μπορεί να συνεχίσει να αδιαφορεί» και κατέστησε σαφές ότι «οι αρχές του είναι εκείνες που του δίδαξαν στο σχολείο με την ανάγνωση και την μελέτη της Ιλιάδας και της Αντιγόνης».

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί το φθινόπωρο στην Ιταλία για την έγκριση των θεσμικών αλλαγών που σχεδίασε και προώθησε η κυβέρνηση, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «όποιο και να είναι το αποτέλεσμά του, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά όταν έχουν προγραμματισθεί, δηλαδή το 2018».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here