Μήνυμα Γιούνκερ: Το κλείσιμο συνόρων δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε αποδεκτό

Εναρμονιζόμενος με την θέση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, στέλνει. λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Εε για το προσφυγικό, σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η λύση στο πρόβλημα θα είναι συνολική και ευρωπαική και όχι μεμονωμένη και αποσπασματική, όπως επιδιώκουν ορισμένες χώρες απαιτώντας το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας και τον αποκλεισμό της από τη  συνθήκη Σένγκεν.

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό η ΕΕ να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στα σενάρια περί κλεισίματος των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

«Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και των δύο χωρών, αλλά θα επιτύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε πιο στενά» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζώνη του Σένγκεν και την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.

Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι η λύση στο προσφυγικό ζήτημα θα επέλθει μόνο μέσω των κοινών προσπαθειών, όπως ακριβώς συνέβη και με την κρίση χρέους.
Ειδική μνεία έκανε στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η ιστορία θα την δικαιώσει για τις επιλογές της στο μεταναστευτικό.

Για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., διαβεβαίωσε ότι «όλοι συνδράμουν ώστε να βρεθεί μία δημιουργική και δίκαιη λύση, τόσο για τη Μ. Βρετανία, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. «Χρειαζόμαστε τη Μ. Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Μ. Βρετανία χρειάζεται την Ε.Ε.» κατέληξε ο Γιούνκερ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here