Μέχρι το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη έφτασαν 1700 μετανάστες

Σήμερα και μέχρι τις 2 το μεσημέρι στην πόλη της Μυτιλήνης έφθασαν από τα σημεία αποβίβασης τους ή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος 1700 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι προστέθηκαν στους περίπου 11.000 ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στο νησί. Από αυτούς οι πιο τυχεροί 4.300 θα αναχωρήσουν αύριο το μεσημέρι από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Τέρα Τζετ» και «Ελευθέριος Βενιζέλος» τα οποία και θα παραλάβουν 1800 και 2500 αντίστοιχα πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάθε μέρα, ανθρώπινα ποτάμια, εκατοντάδες άνθρωποι από τη Σκάλα Συκαμνιάς και το Μόλυβο κινούνται  24 ώρες το 24ωρο προς τη Μυτιλήνη. Χιλιάδες μετανάστες και Σύριοι,στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόσφυγες, κάτω από τον καυτό ήλιο μέσα στη νύχτα, άνδρες, γυναίκες και πολλά παιδιά πεζοπορούν.

Προκειμένου να συλληφθούν στην πόλη της Μυτιλήνης από το Λιμενικό Σώμα και να ξεκινήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης τους και της «νομιμοποίησης» της παρουσίας τους στο νησί, άρα και της αναχώρησης τους στη συνέχεια για την Αθήνα.

Η κατάσταση κατά μήκος των βόρειων ακτών της Λέσβου αλλά και της ανατολικής του πλευράς είναι πραγματικά τραγική. Οι ακτές είναι πορτοκαλή από δεκάδες χιλιάδες σωσίβια που φορούν οι φυγάδες περνώντας από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο. Μαζί με αυτά και εκατοντάδες βάρκες κάθε μεγέθους. Δείχνει πως θα είναι αδύνατον για τους φορείς της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στην περισυλλογή τους τουλάχιστον άμεσα. Αυτό που τώρα έχει προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση κάποιων κανόνων στοιχειώδους υγιεινής για όλους αυτούς που κατάκοποι φτάνουν στο νησί και αποκαμωμένοι ψάχνουν μια σκιά για να ξεκουραστούν.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here