Μέτρα με κατεπείγον νομοσχέδιο για να πεισθούν οι δανειστές

ΦΩΤΟ: ΔΗΜ. ΜΕΣΣΙΝΗΣ

Σε συγκεκριμένα μέτρα  με τη μορφή νομοσχεδίου και με διαδικασία κατεπείγουσα, αποφάσισε  να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση . Στο νομοσχέδιο, όπως παλιά, θα ενσωματωθούν «κωδικοποιηθούν» κατά την έκφραση του υπουργείου Οικονομικών, οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις της λίστας Βαρουφάκη,  Τις αποφάσεις αυτές πήρε κατά τη πρώτη συνεδρίαση της  η νέα ομάδα πολιτική διαπραγμάτευσης  με σκοπό να ξεπερασθούν τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης και να επιτευχθεί το αργότερο εως τις 11 Μαίου, μια αμοιβαία επωφελής λύση.

«Τα άρθρα του νομοσχεδίου, σύμφωνα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, θα είναι έτοιμο στις βασικές γραμμές του έως αύριο βράδυ και αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, την  bad bank και το ασφαλιστικό.

Στα φορολογικά, στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα είναι αντικέιμενο  διαπραγμάτευσης τον Ιούνιο.  Ο λεγόμενος «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας, θα συζητηθεί σε δεύτερη φάση.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν «δικές μας πρωτοβουλίες και ελπίζω να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Εάν συμφωνήσουμε, αυτό μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα. Η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η διαπραγματευτική ομάδα είναι ενωμένη».

Απαντώντας στα δημοσιεύματα περί ανατροπής στην διαπραγματευτική ομάδα,  ο υπουργός Οικονομικών, είπε πως «όλους αυτούς τους μήνες υπήρχε μια άτυπη ομάδα υπουργών. Συγκροτείται τώρα πιο επίσημα ως σώμα. Η ευθύνη είναι κοινή, πάντα ήταν κοινή».

Στη σύσκεψη, εκτός του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here