Μέρκελ υπό πίεση: Ανέλαβε ευθύνη για εκλογικό αποτέλεσμα και κακή προετοιμασία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Αυτοκριτική για την προετοιμασία της ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές στο Βερολίνο. Η γερμανίδα καγκελάριος είναι υπό διαρκή πίεση το τελευταίο καιρό, μέσα κι έξω από το κόμμα της, με αιχμή το μεταναστευτικό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το τι θα πράξει από εδώ και μπρός η Γερμανλία στο θέμα αυτό. Η ίδια δήλωσε ανοικτή σε συζήτηση, απέρριψε αλλαγή πορείας -και δεν σχολίασε αν τελικά όντως θα θέσει ξανά υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Σε συνέντευξή της για τις εκλογές στο Βερολίνο, όπου το κόμμά της έχασε 5,5% και περιορίστηκε στο 17,5%, το χαμηλότερο από την γερμανική ένωση, ενώ την ίδια στιγμή το ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό AfD(Εναλλακτική για τη Γερμανία) το οποίο ακολυουθεί τη γραμμή των λαικιστικών κομμάτων της Ευρώπης προσεγγίζοντας ακροδεξιές θέσεις, έφτασε στο 14%, δήλωσε πως εάν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, η κυβέρνησή της θα ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του μαζικού προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος του 2015.

«Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό για την CDU», ανέφερε η καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι πλέον οι μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στη Γερμανία είναι ελάχιστοι.

Η Μέρκελ ανέφερε ότι σαν επικεφαλής της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας προφανώς και φέρει ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη να γίνει πολιτικό άνοιγμα στους ανθρώπους οι οποίοι ψηφίζουν το δεξιό εθνικιστικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).
.

Η Μέρκελ υπό πολιτική πίεση από τα ακροδεξιά

Η Άνγκελα Μέρκελ και η πολιτική του ανοίγματος προς τους πρόσφυγες βρίσκονται περισσότερο παρά ποτέ στο στόχαστρο και του εσωτερικού του κόμματός της.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ «απειλείται από μια τεράστια και διαρκή απώλεια εμπιστοσύνης στην καρδιά του εκλογικού της σώματος», προειδοποίησε ένα από τα στελέχη του βαυαρικού κλάδου του κινήματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ο Μάρκους Σέντερ, ο οποίος ζητεί τη ριζική σκλήρυνση των μέτρων που αφορούν τη μετανάστευση.

Η διαρκής αυτή πίεση στη κ. Μέρκελ, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πλήρη αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας στο προσφυγικό, κάτι που είναι καταστροφικό για την ΕΕ και την προσπάθεια της να αρθρώσει συλλογική πολιτική στο θέμα. Πολλά ζητήματα είναι πλέον ρευστά και προηγούμενες βεβαιότητες έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση.Το μέλλον της Ευρώπης περνάει για μιά ακόμη φορά από το Βερολίνο.

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε κλοιό ακραίων πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα μήκη και πλάτη της: Στη Βρετανία όπου κυριάρχησαν δυνάμεις εθνικιστικές, στη Γαλλία με την Λεπέν να απειλεί, στη την Αυστρία με τον υποψήφιο ακροδεξιό πρόεδρο, την Ουγγαρία με τον Ορμπαν να ζητά μέτρα κατά των μεταναστών, αλλά και στις υπόλοιπες πρωην  ανατολικές χώρες όπου υφέρπει ένα μεγάλο ρεύμα ακραίου δεξιού λαικισμού και ρατσισμού. Και όλα αυτά με τον Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ να διεκδικεί τη προεδρία.

Η άνοδος του ΑfD

H σημαντική εκλογική ενίσχυση του AfD μέσα στη πρωτεύουσα της Γερμανίας, τη κοσμοπολίτικη μητρόπολη του Βερολίνου, επιβεβαιώνει ότι το κόμμα που γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια δεν περιορίζεται πλέον στις υποβαθμισμένες ζώνες της πρώην ΓΛΔ. Ειναι πλέον βέβαια ότι το κόμμα θα εισέλθει πανηγυρικά στη γερμανική Βουλή, κόβοντας έδρες και ποσοστά από τους Χριστιανοδημοκράτες.

«Είμαστε πλέον ένα καθιερωμένο κόμμα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ένας από τους ηγέτες του, ο Γεργκ Μόιτεν.

Η CDU από την πλευρά της κατέγραψε στην πρωτεύουσα την πέμπτη οπισθοδρόμησή της σε τέτοιες εκλογές. Το κόμμα δεν θα εκπροσωπείται πλέον παρά μόνο σε έξι από τις 16 κυβερνήσεις των περιφερειακών κρατιδίων της χώρας, σε δύο από τις οποίες ως ήσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο εταίρος της CDU στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), εξέρχεται κι αυτό πολύ εξασθενημένο από τις εκλογές στο Βερολίνο, καταγράφοντας το χειρότερο μεταπολεμικό αποτέλεσμά του (21,6%) σ’ ένα όλο και πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.

«Με την απογοήτευση που εγκαθίσταται, ο φόβος για μια απώλεια της εξουσίας το 2017 θα μπορούσε να πάρει έκταση στους κόλπους της CDU» και «να αυξήσει την πίεση επί της κυρίας Μέρκελ για να εξηγήσει περισσότερο την πολιτική στρατηγική της», εκτιμά στην εφημερίδα Handelsblatt ο πολιτειολόγος Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ.

Σήμερα, αντί να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η καγκελάριος επέλεξε να παραμείνει στο Βερολίνο για να μιλήσει το μεσημέρι στους δημοσιογράφους.

Πάντως η καγκελάριος δεν φαίνεται ακόμη να απειλείται, καθώς στο κόμμα της δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. «Η Μέρκελ εκμεταλλεύεται την αβεβαιότητα της CDU για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που έφευγε», εκτιμά σήμερα η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Υπέρ της Μέρκελ είναι ακόμη το γεγονός ότι δεν έχει πλέον να αντιμετωπίσει σημαντικές τοπικές εκλογές πριν από τα τέλη Μαρτίου του 2017. «Είναι η μοναδική καλή είδηση για εκείνη», εκτιμά η εφημερίδα Die Welt.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here