Μέρκελ: Το Κυπριακό μέρος των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας στην ΕΕ

Την θέση ότι το Κυπριακό και η επίλυσή του, εντάσσεται στο πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, και των ενταξιακών συνομιλιών, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την «ελπίδα» της πως τους επόμενους μήνες θα σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό. Όσον αφορά την Άγκυρα και τις ενταξιακές συνομιλίες, η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πως η διαδικασία είναι «ανοικτού αποτελέσματος».

Στην έρώτηση εάν η Τουρκία θα είναι σε δέκα χρόνια μέλος της ΕΕ, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι το να αναφέρουμε τώρα μια τέτοια ημερομηνία είναι σκόπιμο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των πραγμάτων».

«Έχουμε πει ότι αυτό είναι μια ανοιχτή διαδικασία ένταξης – και από τις δύο πλευρές. Και σε αυτή τη διαδικασία ανοίξαμε τώρα ένα περαιτέρω κεφάλαιο. Δεν αποκλείω να ανοίξουμε και περισσότερα κεφάλαια, αλλά είναι ακόμη πολύ μακρύς ο δρόμος. Παραταύτα καλωσορίζω την εντατικοποίηση και πάλι των επαφών», πρόσθεσε η καγκελάριος.

«Ελπίζω επίσης ότι θα καταφέρουμε τους επόμενους μήνες να σημειώσουμε πρόοδο σε ένα θέμα το οποίο μας βαραίνει πολύ σε αυτό το πλαίσιο: αυτό είναι το Κυπριακό, για το οποίο βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε», συνέχισε η κυρία Μέρκελ.

Τόνισε δε ότι οι «καλές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα στην σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ακόμη περισσότερο δε διότι είμαστε – τουλάχιστον η Γερμανία και η Τουρκία – μέλη του ΝΑΤΟ και έχουμε και εδώ να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here