Τσίπρας: Με συμμάχους Μέρκελ-Γιούνκερ στη σύνοδο για το προσφυγικό. Οχι σε κλείσιμο συνόρων

Με σύμμαχο την γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, που θεωρούν αδιανόητο και καταστροφικό για την συνθήκη Σένγκεν το κλείσιμο συνόρων στην ΕΕ, προσέρχεται η Ελλάδα στη κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες.

«Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι κλείσιμο ελληνικών συνόρων θέτει σε κίνδυνο την Σένγκεν.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν την σύνοδο είναι η φράση «κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε» με την οποία υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο κτήριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου συναντώνται εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Η επίσημη γερμανική και ευρωπαική θέση όπως την εκφράζει η κ. Μέρκελ αλλά και ο κ. Γιούνκερ, που συμφωνεί απόλυτα μαζί της, επιδιώκει να  περιορίσει τις ακραίες θέσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Σλοβακία οι οποίες ζητούν κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων.  Με αυτές τις θέσεις που ευνοούν την Ελλάδα και την βγάζουν από τη δίνη μιάς ενδεχόμ,ενης εξόδου από την Σένγκεν, προσέρχεται την Πέμπτη η Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Οι ελληνικές θέσεις, ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, αποκάλεσε μη νόμιμο και μη αποδεκτό το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στις Βρυξέλλες, έχοντας στα χέρια ένα ακόμη καλό χαρτί. Το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν κατά μεγάλο μέρος τα 5 hot spot στα 5 ελληνικά νησιά, όπως ζητούσε η έκθεση της Κομισιόν. Δεν είναι καθόλου άσχετο ότι η Ευρωπαική Επιτροπή εξέφρασε ήδη την ικανοποίησή της για την γρήγορη αποπεράτωση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων, γεγονός που βγάζει τη χώρα μας από το στόχαστρο των ακραίων κρατών.

Τι είπε η Μέρκελ στη γερμανική Βουλή

Η γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στη γερμανική βουλή, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της που εστιάζει στην ευρωτουρκική συνεργασία και την καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων για τον περιορισμό των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

«Το μεγάλο θέμα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εξής ερώτημα: Έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και αντ’ αυτού, όπως κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» δήλωσε η Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

«Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως αυτός ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η Μέρκελ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να βελτιωθεί, να βελτιωθεί δηλαδή η παρακολούθηση.

«Για αυτό υπάρχει μία επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Γιατί επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτή η αποστολή μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή -εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η τουρκική ακτοφυλακή- και με την Frontex» ανέφερε.

«Η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρονται πίσω στο έδαφός της οι πρόσφυγες που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την Frontex» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και σημείωσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί άσχημα, διότι εφαρμόζεται πολύ γραφειοκρατικά. Εργαζόμαστε για μία «απογραφειοκρατικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα και αυτό είναι πιο δύσκολο από την φύλαξη των χερσαίων συνόρων.

Σε δηλώσεις της νωρίτερα από το Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ είχε υπογραμμίσει ότι κεντρικό ζήτημα της συνόδου είναι η από κοινού φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ -«και γι’ αυτό το σκοπό προσφέρεται η υλοποίηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας».

Η ίδια επισήμανε πως δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση σχετικά με την επιβολή ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων, έχοντας ήδη δηλώσει ότι θα ήταν «γελοίο» να συζητηθούν νέες ποσοστώσεις από τη στιγμή που δεν έχουν καν εφαρμοστεί οι αρχικές αποφάσεις.

Αναφερόμενη στις δυσκολίες λήψης αποφάσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι στην Ευρώπη «είμαστε συνηθισμένοι κάποια πράγματα να παίρνουν χρόνο, αλλά αξίζει -και έναντι των διαφορετικών πλαισίων- να το παλέψει κανείς. Και αυτό θα κάνω, προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά σημεία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here