Μέρκελ: Η ελευθερία μας δεν είναι αυτονόητη

Με προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ενίσχυσης του λαϊκισμού και επισήμανση της σημασίας υπεράσπισης των θεμελιωδών αξιών της «ελεύθερης και ανοικτής κοινωνίας», η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε το «προοίμιο» της προεκλογικής περιόδου σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Η ελευθερία μας δεν είναι αυτονόητη» υπογράμμισε, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και το ρόλο του Διαδικτύου, των τρολ και των ψεύτικων ειδήσεων σε μία συζήτηση που κάλυψε το ζήτημα της Τουρκίας, της Συρίας και της Ουκρανίας.

H ομιλία της Μέρκελ την Τετάρτη στο Μπούντεσταγκ έγινε στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, όμως παραδοσιακά χρησιμοποιείται για «επισκόπηση» της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση -και λόγω της συγκυρίας, εν όψει των εκλογών του 2017, είχε αναπόφευκτα χαρακτήρα «πρώτης γεύσης» του προεκλογικού αγώνα.

«Ο λαϊκισμός και τα πολιτικά άκρα ενισχύονται» είπε, τονίζοντας πως «πρέπει να υπερασπιστούμε την κουλτούρα δημοκρατικής συζήτησης».

«Παρατηρούμε, 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, πως η ελευθερία μας δεν είναι αυτονόητη» τόνισε. «Έχουμε ελευθερία του Τύπου και κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά εν τω μεταξύ υπάρχουν μέσα που ρυθμίζονται λιγότερο» συμπλήρωσε, δείχνοντας στο πεδίο του Διαδικτύου.

Όσον αφορά την σχέση με την Τουρκία, διαβεβαίωσε ότι «θα διατηρήσει τους διαύλους, αλλά αυτό δεν αποκλείει το να λαμβάνουμε σαφή θέση όταν διαπιστώνουμε κάτι ανησυχητικό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here