Μέρκελ: Ζήτημα πολέμου και ειρήνης η κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο

«Είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης», δήλωσε σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και δεσμεύθηκε να κάνει το παν, προκειμένου να αποτρέψει την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν είμαι υπερβολική όταν πρέπει να επισημάνω ότι η Ευρώπη δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Αυτό με πονάει και καταβάλλω κάθε προσπάθεια η οποία θα μας επιτρέψει να αναζωπυρώσουμε όλα όσα αντιπροσώπευε κάποτε η κοινότητα», δήλωσε νωρίτερα απόψε η κυρία Μέρκελ, στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα την ελευθερία του Τύπου που διοργανώνεται στο Πότσνταμ.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, η καγκελάριος δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα στην παγκοσμιοποίηση ή να αγνοήσει τους πολέμους και την φτώχεια. «Είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στον εθνικισμό, τον εγωισμό και τις τάσεις για ριζοσπαστικοποίηση, που παρεμποδίζουν ή ακόμη και τορπιλίζουν την κοινή ευρωπαϊκή δράση.

«Εγώ πάντως δεν θα σταματήσω ποτέ να προωθώ μια κοινή Ευρώπη», τόνισε και δήλωσε πεπεισμένη ότι η απομόνωση της Ευρώπης από τα προβλήματα του κόσμου στον 21ο αιώνα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. «Οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις και η φτώχεια μας αφορούν. Ταυτόχρονα, μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι να δούμε ότι δεν είμαστε αβοήθητοι απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ενωμένοι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας στον κόσμο. Μια τολμηρή Ευρώπη, μια Ευρώπη της ελευθερίας, είναι μια Ευρώπη που δεν ρυθμίζει τα πάντα. Και αυτό θα αποτελέσει θέμα της Συνόδου στην Μπρατισλάβα», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Βράβευση δημοσιογράφου

Στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκε ο Ιταλός δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαφιάνο, για τις αποκαλύψεις του σε σχέση με τη μαφία στη χώρα του. Με αυτή την αφορμή, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε ξανά και ξανά εκ νέου την ελευθερία του Τύπου και να θυμόμαστε πόσο γρήγορα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. «Η ελευθερία του Τύπου διακρίνεται από την απουσία κρατικού ελέγχου και λογοκρισίας και σημαίνει επίσης, να μπορείς να μεταδίδεις σχετικά με παράτυπες καταστάσεις, χωρίς τον φόβο των συνεπειών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here