Μέρκελ απαντά στον Τραμπ: Η Ευρώπη κρατά τη μοίρα στα χέρια της-Κομισιόν: Φαντασιώσεις του, τα περί αποχώρησης κι άλλων χωρών

«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας» επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας.

«Θα παραμείνω προσηλωμένη προκειμένου τα 27 κράτη μέλη να εργάζονται από κοινού προς το μέλλον (…) μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική του Ντόναλντ Τραμπ στην μεταναστευτική πολιτική που η ίδια ακολουθεί, η Άγγελα Μέρκελ απάντησε:

«Προσωπικά αναμένω την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Κατόπιν φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί του σε κάθε επίπεδο».

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν και την αντίδραση της Κομισιόν. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς, , χαρακτήρισε φαντασίωση την εκτίμηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ και υπενθύμισε ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι ακόμη μέλος της ΕΕ. Διαβάσαμε με ενδιαφέρον την συνέντευξη του Ντόναλντ Τράμπ, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα.

Ο Eυρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, αμφιβάλλει για την δυνατότητα ταχείας κατάληξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επιθυμία για την συνομολόγηση της οποίας εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ προς μεγάλη χαρά του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ χαρακτηρίζει «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.

Το θέμα είναι ότι η ΕΕ βρίσκεται πλέον μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ισύντομης ιστορίας της καθώς διακυβεύεται ευθέως το μέλλον της και οι παλιοί υπερ-ατλαντικξοί της σύμμαχοι, φαίνεται να κινούνται στην ακροδεξιά-ξενοφοβική και διαλυτική γραμμή των Λεπέν-Φάρατζ, με τους οποίος ο ανεκδιήγητος Τραμπ δεν έκρυψε ότι έχει ιδιαίτερες σχέσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here