Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης: Νέοι μουσικοί, συγγραφείς και ηθοποιοί για 5 σημαντικές ιδέες

Δημιουργοί και ερμηνευτές από τη σφαίρα της μουσικής, της λογοτεχνίας και του θεάτρου συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουν τη δική τους, ιδιαίτερη αίσθηση για πέντε σημαντικές ιδέες.
Με πυρήνα την οργάνωση και τη σύνθεση ήχων, πιανίστες και σαξοφωνίστες, συγγραφείς και ηθοποιοί συντονίζουν την καλλιτεχνική ενέργειά τους, συνομιλούν για το Χρόνο, το Σύμπαν, τον Έρωτα, το Θάνατο και το Θεό, και εξερευνούν τα όρια αυτών των φιλοσοφικών εννοιών.

Εμπνευστής της ιδιότυπης συνάντησης είναι ο νεαρός συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας, ο οποίος προσκαλεί σε συνεργασία 16 καλλιτέχνες με διαφορετικές αφετηρίες και συντονίζει το διάλογο που διεξάγεται μεταξύ τους με νότες, λέξεις και σωματικές κινήσεις.

%cf%8601_%cf%83%ce%ba%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%b1%cf%82_%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82_%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af_%cf%8d%cf%88%ce%bf%cf%85%cf%82

Ψηφιδωτό εντυπώσεων

Το πολυσυζητημένο έργο του, το οποίο φέρει τον τίτλο «Περί Ύψους», θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 9 μ.μ. (κτήριο Μ2, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), ενταγμένο στον κύκλο εκδηλώσεων «Crossover». Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν πρόκειται για συναυλία σύγχρονης μουσικής ή θεατρική παράσταση, αλλά για «ψηφιδωτό από πνευματικές και προσωπικές εντυπώσεις, όλες συγχρονισμένες σε μία μόνο στιγμή».

Το έργο του Δημήτρη Σκύλλα έλκει την ονομασία του από την πραγματεία  «Περὶ ὕψους» του Διονυσίου Λογγίνου (1ος αιώνας μ.Χ.), η οποία αναφέρεται στην έννοια του «υψηλού» στον τομέα της λογοτεχνίας,  δηλαδή στη βαθυστόχαστη σκέψη συνυφασμένη με την «άκρα τελειότητα και κορύφωση της γλωσσικής έκφρασης», που οδηγούν τον αναγνώστη στην έκσταση. Σύμφωνα με την εν λόγω πραγματεία, το ύψος αποτελεί «την ηχώ μιας μεγάλης ψυχής».

Πολυδιάστατη ομάδα

Η πολυδιάστατη ομάδα των συντελεστών περιλαμβάνει εξαίσιους μουσικούς ─ ερμηνευτές σε έργα των Γιώργου Κουμεντάκη, Κορνήλιου Σελαμσή, και του Φραντς Λιστ, όπως και του ίδιου του Δημήτρη Σκύλλα, με νέα κείμενα ─ πρεμιέρες των Κώστα Ακρίβου, Λένας Κιτσοπούλου, Αλεξάνδρας Κ*, Χρήστου Χρυσόπουλου, την παρουσία δύο εξαιρετικών ηθοποιών επί σκηνής, του Όμηρου Πουλάκη και της Αριάννας Χατζηγαλανού, και τη συμμετοχή του Αργύρη Πανταζάρα σε ρόλο αφηγητή ενός κειμένου (voice over).

Ο Δημήτρης Σκύλλας, ο οποίος είναι 29 ετών και έχει την έδρα του στο Λονδίνο, θεωρείται ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Η μουσική του παρουσιάζεται διεθνώς σε σημαντικούς και ιστορικούς χώρους, όπως αίθουσες συναυλιών, καθεδρικούς ναούς, μουσεία και εναλλακτικές σκηνές.

%cf%8604_%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d_%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο του «Εarth Minus», βασισμένο σε μοιρολόι της Ηπείρου και γραμμένο για εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.

Σαν τελετουργία

Τα έργα του έχουν άμεση συσχέτιση με έννοιες, όπως η σύγχρονη τελετουργία, οι αντιθέσεις και ο έντονος αφηγηματικός χαρακτήρας, σε συνδυασμό με την παράδοση. Αυτές οι επιλογές του τον έχει οδηγήσει σε ποικίλες συνεργασίες με διάφορα πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται χορογράφοι, λογοτέχνες και εικαστικοί δημιουργοί.

Ο Δημήτρης Σκύλλας εμφανίζεται, εκτός των άλλων, και ως σολίστ πιάνου σε δικά του έργα, σε διάλογο με τις δημιουργίες άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here