Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης: Μουσική από οδοντόβουρτσες και κουτάλια σε 3 εργαστήρια βιωματικής μάθησης

 

 

Ήχοι από ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, γυάλινα μπουκάλια και πλαστικά κουτάλια. Δονήσεις από τα σπλάγχνα ενός ανοικτού πιάνου. Παρτιτούρες χωρίς νότες, αλλά γραμμένες με εικόνες. Σύντομες λέξεις από σιωπή και ζωηροί διάλογοι με ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα και πιατίνια.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανοίγει νέους δρόμους στο πεδίο της δημιουργικής έκφρασης, προτείνει εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και προσκαλεί το ευρύ κοινό να γνωρίσει τα συστατικά υλικά του κόσμου των ήχων.

Θέλοντας να καταδείξει το «πώς φτιάχνεται η μουσική», ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας αναλαμβάνει για πρώτη φορά ενεργό ρόλο στον τομέα της συμμετοχικής διδασκαλίας και διοργανώνει νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή όχι γνώσεις μουσικών οργάνων ή θεωρίας της μουσικής.

Με κίνητρο τον αυθορμητισμό

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί με βάση την αντίληψη ότι η μουσική δημιουργία είναι πρωτίστως άσκηση στην ελευθερία. Αντικείμενό τους είναι ο αυτοσχεδιασμός, η ομαδική σύνθεση, ο πειραματισμός, η ενορχήστρωση και η διασκευή μουσικού υλικού.

f02_big_bang_danai_stefanou_dialeimma_gal2_

Παρακινούμενοι από τον αυθορμητισμό και τη διάθεση για ψυχαγωγία, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ήχους και μουσικά όργανα, να δημιουργήσουν νέες μουσικές ιδέες, να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να παραγάγουν τη δική τους, πρωτότυπη μουσική. Με τον τρόπο αυτόν καλούνται να προσδιορίσουν εκ νέου τη σημασία της μουσικής πράξης και το περιεχόμενο της μουσικής γνώσης, να προτάξουν την ατομική επινόηση και να αναπτύξουν συλλογικότητες.

Σε ποιους απευθύνεται

Ο κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δομείται σε τρία διαφορετικά εργαστήρια, τα οποία διαχωρίζονται με κριτήριο την ηλικία και απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Τα εργαστήρια θα διαρκέσουν τρεις μήνες, από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, και θα φιλοξενηθούν στο νέο κτήριο (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι αιτήσεις εγγραφής αρχίζουν αύριο, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ενώ ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων είναι περιορισμένος.

Επιστημονικός σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μουσικοπαιδαγωγός και αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Στόχος μας είναι η αφύπνιση» 

«Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην πορεία μετάβασης προς έναν δημόσιο και ανοιχτό θεσμό μύησης των πολιτών στη σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα, αναδεικνύει και προτάσσει το ζήτημα της μουσικής εκπαίδευσης», σημειώνει ο Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΜΜΘ.

Ο ίδιος προσθέτει: «Έτσι, παράλληλα με το αναβαθμισμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και τις δράσεις κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης που έχει ήδη δρομολογήσει, το Μέγαρο Μουσικής προτείνει τώρα έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ο οποίος συνδυάζει την επιστημονική καινοτομία και τον πειραματισμό με το κύρος και την αξιοπιστία του πολιτιστικού οργανισμού. Στόχος είναι η αφύπνιση των μουσικών και ακροαστικών ικανοτήτων των πολιτών και η διαμόρφωση ενεργών, συνειδητών πολιτικών υποκειμένων».

«Δεν είναι προνόμιο λίγων»

Εξάλλου, η Δάφνη Τραγάκη, εθνομουσικολόγος και μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ τονίζει ότι «η μουσική εκπαίδευση δεν είναι ένα προνόμιο λίγων και χαρισματικών παιδιών, αλλά μία δημιουργική διαδικασία που διαμορφώνει πολίτες και συλλογικότητες» και διευκρινίζει ότι σ΄ αυτήν ακριβώς την πεποίθηση θεμελιώνεται ο νέος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εγκαινιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η ίδια συμπληρώνει: «Πρόκειται για μία πρόταση εκδημοκρατισμένης μουσικής εκπαίδευσης, η οποία πιστεύουμε ότι γίνεται επιτακτική σε μία εποχή που αμφισβητούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές αξίες. Με τα εργαστήρια αυτά δίνουμε προβάδισμα στην κατανόηση της μουσικής ως χώρου κοινωνικότητας, δημιουργικής επινόησης, πειραματισμού και φαντασίας».

 

Το περιεχόμενο των προγραμμάτων

Αναλυτικότερα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν ως εξής:

  1. «Είμαστε όλο αυτιά»: εκπαιδευτικά projects αυτοσχεδιασμού και συλλογικής σύνθεσης για παιδιά 4-6 & 7-12 ετών.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 – 6 ετών και 7 – 12 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν γνώσεις μουσικών οργάνων ή οποιεσδήποτε άλλες εμπειρίες τυπικής μουσικής εκπαίδευσης. Θα λειτουργήσουν δύο χωριστές ομάδες, η διάκριση των οποίων θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια.

Βασικός άξονας του προγράμματος είναι οι μουσικές πρακτικές του αυτοσχεδιασμού και της ομαδικής σύνθεσης. Αναπτύσσοντας ανοιχτές και πειραματικές παιδαγωγικές δραστηριότητες, τα παιδιά μαθαίνουν να εξερευνούν ήχους και μουσικά όργανα, να δημιουργούν δικές τους μουσικές ιδέες, να αλληλεπιδρούν μουσικά και να κτίζουν ομαδικές συνθέσεις. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων οδηγούνται στην προσωπική ανακάλυψη, καλλιεργούν τις δυνατότητες συλλογικής δημιουργίας, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους και εν τέλει αποκτούν μουσικές γνώσεις και δεξιότητες με τρόπους που διαφεύγουν από τις παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας. Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής θα αποτελέσουν πρόσθετο θεματικό υλικό για τις μουσικές δημιουργίες των παιδιών.

Υπεύθυνες:

  • Νίκη Μπαραχάνου, πιανίστρια, μουσικοπαιδαγωγός
  • Αγνή Ρόγκα, πιανίστρια, μουσικολόγος / μουσικοπαιδαγωγός

Ημέρα διεξαγωγής: Κάθε Σάββατο

Ώρες διεξαγωγής:

11:30 ‒ 13:00 για παιδιά 4-6 ετών │ 13:00 ‒ 14:30 για παιδιά 7-12 ετών

Χώρος: Εντός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διάρκεια: Οκτώβριος ‒ Δεκέμβριος 2016

Έναρξη: Σάββατο 08.10.2016

Κόστος συμμετοχής:

  • 90 € για παιδιά 4 ‒ 6 ετών (εγγραφή & παρακολούθηση)
  • 120 € για παιδιά 7 – 12 ετών (εγγραφή & παρακολούθηση)

Μέγιστος αριθμός:

12 άτομα ηλικίας 4 ‒ 6 ετών │ 12 άτομα ηλικίας 7 – 12 ετών

Διαδικασία εγγραφής: Συμπλήρωση ηλεκτρονικής αίτησης και εξόφληση του συνόλου του αντίστοιχου ποσού εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την αποστολή της αίτησης. Η εξόφληση γίνεται στο λογιστήριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, κτήριο Μ1, 4ος όροφος (πίσω είσοδος γραφείων), Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 ‒ 15:00.

Όροι εγγραφής: Σειρά προτεραιότητας για τη συμπλήρωση των προσφερόμενων θέσεων

Αίτηση εγγραφής: https://goo.gl/forms/k2Hq2KyvIHKRJidy1

Προθεσμία εγγραφής: 14.09.2016 ‒ 23.09.2016

Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 2310.895.915

│ e-mail eduprograms@tch.gr │ ιστοσελίδα: www.tch.gr

 

  1. «Band-ing!» Εργαστήριο συλλογικής μουσικής δημιουργίας για εφήβους 13-18 ετών.

Απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, που επιθυμούν να αποκτήσουν βιωματική σχέση με τη συλλογική μουσική δημιουργία ως μέσο έκφρασης.

Υιοθετώντας κριτική προσέγγιση έναντι των συμβατικών θεωρήσεων για τη μουσική εκπαιδευτική διαδικασία, τη μουσική πράξη και αισθητική, το πρόγραμμα αυτό εκκινεί από την αυθόρμητη διάθεση για συνεργατική μουσική δημιουργία (band-ing).

Οι συμμετέχοντες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν  τι σημαίνει μουσική και τι εστί μουσική γνώση, να αναπτύξουν συλλογικότητες, να δώσουν έμφαση στην ατομική επινόηση και να πειραματιστούν. Παράλληλα, δημιουργούν εναλλασσόμενα σχήματα με στόχο τη διερεύνηση ενός ευρύτατου φάσματος τρόπων μουσικής πράξης: σύνθεση, αυτοσχεδιασμός, επεξεργασία, ενορχήστρωση ή διασκευή μουσικού υλικού.

Οι συναντήσεις οργανώνονται με βάση την ανάπτυξη μουσικών projects, τα οποία οδηγούν στη δημιουργία πρωτότυπων μουσικών έργων. Όταν οι συμμετέχοντες είναι πλέον έτοιμοι,  ηχογραφούν τα έργα αυτά ή/και τα παίζουν στους φίλους τους! Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει προηγούμενη συστηματική μουσική σπουδή. Εάν όμως κάποιος /-α παίζει μουσικό όργανο, μπορεί να φέρει μαζί του/της.

Υπεύθυνοι:

  • Μαν. Γερεμπακάνης, πιανίστας, συνθέτης, μουσικολόγος/μουσικοπαιδαγωγός
  • Παύλος Σπυρόπουλος, κοντραμπασίστας, μουσικολόγος / μουσικοπαιδαγωγός

Ημέρα διεξαγωγής: Κάθε Τετάρτη

Ώρα διεξαγωγής: 17:00 ‒ 18:30

Χώρος: Εντός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διάρκεια: Οκτώβριος ‒ Δεκέμβριος 2016

Έναρξη: Τετάρτη 12.10.2016

Κόστος συμμετοχής: 120 € (εγγραφή & παρακολούθηση)

Μέγιστος αριθμός: 12 άτομα

Διαδικασία εγγραφής: Συμπλήρωση ηλεκτρονικής αίτησης και εξόφληση του συνόλου του αντίστοιχου ποσού εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την αποστολή της αίτησης. Η εξόφληση γίνεται στο λογιστήριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, κτήριο Μ1, 4ος όροφος (πίσω είσοδος γραφείων), Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 ‒ 15:00.

Όροι εγγραφής: Σειρά προτεραιότητας για τη συμπλήρωση των προσφερόμενων θέσεων

Αίτηση εγγραφής: https://goo.gl/forms/LHLPxpLF2mclF8cg2

Προθεσμία εγγραφής: 14.09.2016 ‒ 23.09.2016

Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 2310.895.915

│ e-mail eduprograms@tch.gr │ ιστοσελίδα: www.tch.gr

 

 

3. Η μουσική εν-διάμεσα: Εργαστήριο διακαλλιτεχνικών πειραματισμών για ενήλικες.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν με ήχους, εικόνες, λέξεις και αντικείμενα από την καθημερινότητα, στο πλαίσιο ομαδικών δια-μεσικών (intermedia) καλλιτεχνικών πειραματισμών.

Παράλληλα, θα κατασκευάσουν και θα ερμηνεύσουν παρτιτούρες που δε γράφονται με νότες και πεντάγραμμο, αλλά εφορμούν από εικόνες και λέξεις ή δανείζονται το υλικό τους από καθημερινά αντικείμενα. Ακολούθως, θα έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν για τις σχέσεις των τεχνών με την καθημερινότητα και την αλληλεπίδραση της μουσικής με άλλες τέχνες, διερευνώντας ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα διαμεσικής καλλιτεχνικής έκφρασης με τη βοήθεια προσκεκλημένων καλλιτεχνών.

Επιπλέον, θα προβληματιστούν για το πώς κρίνεται – από αισθητικής απόψεως ‒ η μουσική σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης και θα δημιουργήσουν εφήμερες οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και ιδιότυπα εναύσματα για καλλιτεχνική πράξη, αξιοποιώντας «άχρηστο» υλικό (από το διαδίκτυο, το σπίτι, το δρόμο κ.ά.).

Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει κανενός είδους εξειδικευμένη γνώση ή εκπαίδευση, παρά μόνο διάθεση για πειραματισμό και συνεργασία, πέρα και έξω από συνήθειες, βεβαιότητες και σταθερές αντιλήψεις για το τι είναι η μουσική και πώς φτιάχνεται.

Υπεύθυνες:

§  Δανάη Στεφάνου, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

§  Αλ. Καραμούτσιου, βιολίστρια, μουσικολόγος / μουσικοπαιδαγωγός

§  Aναστασία Πέκη, πιανίστρια, μουσικολόγος / μουσικοπαιδαγωγός

Ημέρα διεξαγωγής: Κάθε Δευτέρα

Ώρα διεξαγωγής: 18:00 ‒ 20:00

Χώρος: Εντός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διάρκεια: Οκτώβριος ‒ Δεκέμβριος 2016

Έναρξη: Δευτέρα 10.10.2016

Κόστος συμμετοχής: 120 € (εγγραφή & παρακολούθηση)

Μέγιστος αριθμός: 20 άτομα

Διαδικασία εγγραφής: Συμπλήρωση ηλεκτρονικής αίτησης και εξόφληση του συνόλου του αντίστοιχου ποσού εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την αποστολή της αίτησης. Η εξόφληση γίνεται στο λογιστήριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, κτήριο Μ1, 4ος όροφος (πίσω είσοδος γραφείων), Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 ‒ 15:00.

Όροι εγγραφής: Σειρά προτεραιότητας για τη συμπλήρωση των προσφερόμενων θέσεων

Αίτηση εγγραφής: https://goo.gl/forms/NQdEYLBvGo3vIrpi1

Προθεσμία εγγραφής: 14.09.2016 ‒ 23.09.2016

Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 2310.895.915

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here