Μέγαρο Θεσ/νίκης: Ανάσα χαράς για 20 παιδιά προσφύγων, σε παράσταση παντομίμας

 

Μικρή ανάσα χαράς και ξεγνοιασιάς προσέφερε σε 20 παιδιά προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ η επίσκεψή τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι μικροί θεατές και οι ενήλικοι συνοδοί τους, οι οποίοι διαμένουν προσωρινά στο Κέντρο Φιλοξενίας Βασιλικών, στη Θέρμη, είχαν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν δωρεάν χτες, Πέμπτη, το πρωί παράσταση παντομίμας, διαφεύγοντας έτσι για λίγο από τις σκληρές συνθήκες που βιώνουν.

Επί 75 λεπτά της ώρας διασκέδασαν με το περίφημο δίδυμο Lucchettino, αποτελούμενο τους Ιταλούς κλόουν Luca Regina και Tino Fimiani, οι οποίοι συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας ThessPuppet 2016. Οι δύο καλλιτέχνες συμπαρέσυραν τα παιδιά των προσφύγων, μαζί με όλους τους άλλους θεατές, σε περιπετειώδες ταξίδι στον κόσμο του κωμικού παραλόγου, χαρίζοντας αυθόρμητο γέλιο.

Αμέσως μετά την εκδήλωση προσφέρθηκαν σε όλους σάντουιτς και χυμοί, ενώ έγινε σύντομη περιήγηση στους χώρους του νέου κτηρίου (Μ2) του πολιτιστικού οργανισμού.

Η μετακίνηση των φιλοξενουμένων από τα Βασιλικά στη Θεσσαλονίκη έγινε δυνατή χάρη στη ναύλωση λεωφορείου γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου. Τις δαπάνες ναύλωσης και εστίασης ανέλαβαν χορηγοί του Μεγάρου Μουσικής, ενώ τα εισιτήρια διατέθηκαν από τον ΟΜΜΘ και τους υπευθύνους του ThessPuppet 2016.

Τη δράση διοργάνωσαν οι συντονίστριες εκπαίδευσης προσφύγων Θέκλα Μιχάλογλου και Μαρία Καρβουνιάρη, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί από το υπουργείο Παιδείας στο Κέντρο Φιλοξενίας Βασιλικών, επιφορτισμένες με την οργάνωση και το συντονισμό της εκπαίδευσης παιδιών σχολικής ηλικίας.

Σύμφωνα με τις συνοδούς, η χτεσινή επίσκεψη αποτέλεσε παρένθεση χαράς στην καθημερινότητα των παιδιών, η οποία εμπεριέχει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και διαμονής.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Απριλίου έως σήμερα το Μέγαρο Μουσικής, αναλαμβάνοντας ρόλο κοινωνικής παρέμβασης, έχει διοργανώσει σειρά καλλιτεχνικών δράσεων σε οργανωμένους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στο Χέρσο Κιλκίς και στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και με τη συνδρομή τοπικών αρχών και εθελοντικών ομάδων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here