Λ. Κατσέλη: Στο α΄εξάμηνο του 2016 ανοίγει ο δρόμος για άρση των capital controls

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη κατά τον χαιρετισμό της στο πανελλαδικό συνέδριο της ΟΤΟΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, ανέφερε η κυρία Κατσέλη,  ανοίγει ο δρόμος για μετάβαση από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω ELA, σε άντληση φθηνότερης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και, σταδιακά, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Προϋπόθεση για όλα αυτά, βέβαια, είναι η περαιτέρω μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και η εμπέδωση προσδοκιών επιστροφής σε συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας, πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη και αναφέρθηκε στις τρεις μεγάλες προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος: την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη σταδιακή επάνοδο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, καθώς και στην εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαίσιου εταιρικής διακυβέρνησης.

Όλες οι παραπάνω προκλήσεις κατατείνουν σε έναν κεντρικό εθνικό στόχο: η χώρα μας να βγει το γρηγορότερο δυνατόν από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης, της ύφεσης, της ανεργίας και της παραγωγικής αποσάθρωσης, ανέφερε η Λούκα Κατσέλη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here