ΕΤΕ: Η δύναμη των πολλών στην πράξη – μια καινοτόμα πλατφόρμα crowdfunding

Πριν από 6 μήνες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έλαβε ένα γράμμα από ομογενείς στην Αυστραλία. Ηθελαν να βοηθήσουν τη χώρα προσφέροντας χρήματα για την στήριξη κοινωνικών ομάδων. Δεν ήξεραν όμως που και πως μπορούν να διαθέσουν  τα χρήματα έτσι ώστε  να λογοδοτήσουν στη συνέχεια.

Το περιστατικό αυτό που περιέγραψε η πρόεδρος της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη, ήταν το πρώτο σοβαρό «καμπανάκι» για να ταρακουνήσει την πολιτεία. Επρεπε να αλλάξει η νομοθεσία περί εράνων που χρονολογείται από το 1931 και πλέον με το νέο νόμο 4351 του 2015 να επιτρέπεται η δυνατότητα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαχειρίζονται εράνους.

Επόμενο βήμα είναι η θεσμοθέτηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, που θα επιτρέπει τη συλλογή πόρων για μικροπιστώσεις, μιας αγοράς που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο και ανέρχεται ήδη σε 3 δις ευρώ στην Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να φτάσει το 1 τρις ευρώ το 2020.

Η Εθνική Τράπεζα, είναι από τις λίγες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τράπεζες που διαχειρίζεται πλατφόρμα Crowdfunding, ένα πολυσυμμετοχικό μέσο που στοχεύει στη συγκέντρωση πόρων από ιδρύματα, οργανισμούς, εταιρίες και μεμονωμένα άτομα, εντός και εκτός Ελλάδος, για την προώθηση και υλοποίηση ενός έργου, μιας δράσης, μιας ιδέας..

» Η Εθνική Τράπεζα που γιορτάζει φέτος τα 175 χρόνια από την ίδρυσή της  με τον δυναμισμό της και την ευαισθησία της στα μηνύματα των καιρών, δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, παίρνει την πρωτοβουλία για να γεννηθεί το Πρόγραμμα «act4Greece». Η πρωτοβουλία αυτή υπηρετεί ένα όραμα: Το όραμα:

– μιας Ελλάδας με βιώσιμο μέλλον,

– μιας κοινωνίας ανοιχτών οριζόντων και ίσων ευκαιριών,

– μιας οικονομίας που η ανάπτυξη θα είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη και συμβατή με την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων,

– μιας νέας γενιάς που θα βρίσκει ανοιχτές πόρτες και θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τις ιδέες της στην πράξη,

-ενός νέου σύγχρονου και βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου που στηρίζεται σε παραγωγικούς και ενεργούς πολίτες και τέλος

-ενός τραπεζικού συστήματος που στέκεται δίπλα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία ιδιαίτερα όταν αυτή δοκιμάζεται.

Βασικό εργαλείο που συνιστά την καινοτομία που βρίσκεται στον «σκληρό πυρήνα» αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συμμετοχική χρηματοδότηση, δηλαδή το crowdfunding.

Η συμμετοχική χρηματοδότηση είναι μία νέα δημοφιλής μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου αλλά ,στη δική μας περίπτωση, και μέσω υποκαταστημάτων της Τράπεζας . Κάθε συνεισφορά , ανεξαρτήτως ποσού , από 1 έως πολλά ευρώ είναι ευπρόσδεκτα μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος και υλοποιηθεί η δράση.

Σύνθημά μας :«Η δύναμη των πολλών στην πράξη». Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σήμερα.

«Όσο πιο πολλές δυνάμεις ενωθούν,  τόσο καλύτερο και τόσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό που θα πετύχουμε. Γι αυτό και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους.

Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας. Της προσπάθειας  να πετύχουμε απτά, μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Να στηρίξουμε συνανθρώπους μας και παιδιά που έχουν ανάγκη . Να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους . Να στηρίξουμε πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες. Να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα, μια νέα εικόνα της Ελλάδας στα μάτια ολόκληρου του κόσμου».

Η μέθοδος της συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία και ο Ελληνισμός.

Η συμμετοχική χρηματοδότηση επιδιώκεται να αποτελέσει μία νέα δημοφιλή μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου αλλά, στην περίπτωση της ΕΤΕ, και μέσω υποκαταστημάτων της Τράπεζας. Κάθε συνεισφορά, ανεξαρτήτως ποσού, από 1 έως πολλά ευρώ είναι ευπρόσδεκτα, εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας, μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος και υλοποιηθεί η δράση. Οι χρηματικοί πόροι που θα συγκεντρώνονται μέσω του Act4Greece είναι δωρεές, αλλά στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

 Μέσω του  «act4Greece» καθίσταται εφικτή  η χρηματοδότηση επιμέρους δράσεων  σε επτά κοινωνικούς και αναπτυξιακούς τομείς:

  • της πρόνοιας, υγείας & αλληλεγγύης,

  • κοινωνικής οικονομίας & επιχειρηματικότητας,

  • πολιτισμού & πολιτιστικής επιχειρηματικότητας,

  • περιβάλλοντος & αειφορίας,

  • έρευνας, εκπαίδευσης & κατάρτισης,

  • νεανικής & καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και αθλητισμού.

Το Act4Greece πραγματοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία φορέων και ιδρυμάτων, αναγνωρισμένου κύρους και προσφοράς, όπως το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα στηρίξει 4 δράσεις και συγκεκριμένα:

-Σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων στη Δυτική Αττική

-Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρωπιστική βοήθεια σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

-Εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικτυακή εφαρμογή με θέμα την ελληνική Επανάσταση του 1821

-Εκσυγχρονισμό των υποδομών του Θεάτρου Τέχνης.

Αλ.  Τσίπρας: Πρότυπο εγχείρημα το πρόγραμμα ACT4GREECE της Εθνικής

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την αξία των εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως το Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, καθώς όπως είπε η ανάπτυξη συμμετοχικών και κοινωνικών μορφών χρηματοδότησης θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη.

Όπως σημείωσε μάλιστα, πρώτος στόχος του σχεδίου, για την παραγωγική ανασυγκρότηση που θα παρουσιασθεί την άνοιξη, είναι να σταματήσει η αποεπένδυση από τη χώρα, καθώς από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί, όπως είπε, 30 δισ ευρώ ή το 65% των συνολικών επενδύσεων στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθούν παράλληλα και εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης επιχειρήσεων και κοινωνικών δράσεων.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πρότυπο εγχείρημα το πρόγραμμα ACT4GREECE της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα λειτουργήσει ως έναυσμα από την κρίση στην αναγέννηση της ελπίδας. Η πολυετής ύφεση έφερε μια τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση, τόνισε.

Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες επιδεινώθηκαν δραματικά. 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και όσες άντεξαν βρέθηκαν μπροστά στη χαμηλή ζήτηση, στον ακριβό δανεισμό. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αντιμέτωπη με αυτά τα μεγέθη, η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και παρά τα πενιχρά κονδύλια, επετεύχθη η μείωση της ανεργίας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Η ανάκαμψη της οικονομίας θα στηριχθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σήμερα 1,7 εκατομμύρια Έλληνες εξακολουθούν να εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε πως σε συνεργασία με την ΕΤΕ εξετάζονται βέλτιστες πρακτικές για ένταξη έργων στο σχέδιο Γιούνγκερ ώστε να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Παράλληλα, είπε, «προωθούμε βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο για την ελληνική οικονομία που θα συνδυάζει μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με προσανατολισμό στην καινοτομία, τις εξαγωγές και τα προϊόντα υψηλής αποδοτικότητας».

Προχωρούμε, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σε σταθερό φορολογικό πλαίσιο, επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και τη βελτίωση των διαδικασιών στους διαγωνισμούς. Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, έκανε αναφορά και στο νέο αναπτυξιακό νόμο και τον προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, ενώ έκανε επισημάνσεις για το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, με επέκταση του θεσμού Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος και του προγράμματος σχολικών γευμάτων.

                 Η ΕΤΕ από τις λίγες ευρωπαικές τράπεζες που διαχειρίζεται Crowdfunding

 

Η Εθνική Τράπεζα, είναι από τις λίγες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τράπεζες που διαχειρίζεται πλατφόρμα Crowdfunding και σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, πρώτος στόχος είναι η ενεργοποίηση του τεράστιου δυναμικού εντός και εκτός Ελλάδας που θα συμβάλει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Πρόκειται όμως για το αρχικό στάδιο αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η βάση συμμετοχικής και αξιόπιστης χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο “σε όλο το διάστημα της ύφεσης έχει κατ’ επανάληψη τονισθεί η σπουδαιότητα στήριξης της επιχειρηματικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και με το Act4Greece δημιουργείται μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που θα επιτρέψει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με νέους δυναμικούς τρόπους από πόρους που έως σήμερα δεν είχαμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε. Ξεκινώντας από το κομμάτι της υποστήριξης κοινωνικών δράσεων, ύστερα από την πρόσφατη σχετική νομοθεσία, ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε, όταν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις εφαρμογές χρηματοδότησης, να αξιοποιήσουμε την πλατφόρμα ως επιχειρηματικό εργαλείο, ώστε να εξυπηρετήσουμε νέες επιχειρηματικές ιδέες και την υλοποίησή τους”.

 

Δείτε τη νέα καινοτόμο πλατφόρμα

https://www.nbg.gr/act4greece/el/

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here