Λωράν: Ο δρόμος για μια άλλη Ευρώπη είναι μακρύς, αλλά δεν είστε μόνοι

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

«Η αξιοπρέπειά σας, το κουράγιο σας και η ευφυΐα σας έναντι των εχθρών της δημοκρατίας, η αλληλεγγύη σας με τους πρόσφυγες, την ώρα που κι εδώ η ζωή δεν είναι εύκολη, είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιέρ Λωράν στην ομιλία του στο 2o συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δρόμος για μια άλλη Ευρώπη θα είναι μακρύς, φτιαγμένος από νίκες και από ήττες, από παράδοξα, από διλήμματα, από διαφωνίες κάποτε. Αλλά δεν είστε μόνοι σας», συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε: «Δεν θα υπάρξει προοδευτική επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τη νίκη της αριστεράς σε άλλες χώρες».

Αναλυτικά η ομιλία του Πιέρ Λωράν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήλθε σε μια βαθύτατη πολιτική κρίση, Πόσος δρόμος διανύθηκε από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που στεκόμουν μπροστά σας, για να σας απευθύνω χαιρετισμό εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αναζητούσαμε τότε μια ελπίδα για την Ευρώπη, ενώ εσείς, μαζί με τους Έλληνες,
σχεδιάζατε ένα μέλλον για την ωραία σας χώρα.

Τρία χρόνια έχουν περάσει, σαν τρεις αιώνες. Θέλω εδώ, πρώτα απ’ όλα, να απευθύνω την αλληλεγγύη και το σεβασμό της ευρωπαϊκής αριστεράς προς τον ελληνικό λαό.

Η αξιοπρέπειά σας, το κουράγιο σας και η ευφυΐα σας έναντι των εχθρών της δημοκρατίας,
η αλληλεγγύη σας με τους πρόσφυγες, την ώρα που κι εδώ η ζωή δεν είναι εύκολη,
είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

Όταν κάνατε την επιλογή, δυο φορές, να εμπιστευτείτε την ψήφο σας στο ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δεσμευτήκατε σε ένα μακρύ και δύσκολο αγώνα.

Ο καθένας σήμερα μπορεί να μετρήσει την ισχύ των πολιτικών μας αντιπάλων,
την ισχύ των χρηματοπιστωτικών και εργοδοτικών κύκλων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα εμπόδια που πρέπει να υπερνικήσει μια χώρα που θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο δρόμος για μια άλλη Ευρώπη θα είναι μακρύς, φτιαγμένος από νίκες και από ήττες,
από παράδοξα, από διλήμματα, από διαφωνίες κάποτε.

Αλλά δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχει μια Ευρώπη που μάχεται ενάντια στη λιτότητα,
για το σεβασμό στη δημοκρατία, για να υπερισχύσει η ανθρωπιά επί των πιστωτών. Είστε όρθιοι και εμείς είμαστε δίπλα σας.

Η Ευρώπη άλλαξε πολύ σε λίγο χρόνο συνέπεια της ανικανότητάς της να προστατέψει τους πληθυσμούς, της εμμονής της να επιβάλει τη λιτότητα και την επισφάλεια της εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει με μια μαζική λαϊκή απόρριψη την αποτυχία των πολιτικών της και της βίας της:

Με το Brexit: το ότι μια μεγάλη χώρα αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μείζον γεγονός. Είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αλλά σε ποια κατεύθυνση πρόκειται να πάει;

Θα συνεχίσει στην κατεύθυνση περισσότερου ανταγωνισμού, περισσότερης λιτότητας,
περισσότερων κυρώσεων για τις χώρες σε δυσκολία, περισσότερα δώρα σε πολυεθνικές, με μια πλειοψηφία ηγετών ανίκανων να σχεδιάσουν ένα μέλλον για τα παιδιά μας;

Θα αναδιπλωθεί υπό την πίεση των λαϊκισμών και της άκρας δεξιάς, και όπως στη Μπρατισλάβα, θα ενδώσει στις πιέσεις της ομάδας του Βίζεγκραντ, θα επιτρέψει τα σύνορα να κλείσουν και θα αφήσει χώρες σαν την Ελλάδα και την Ιταλία, μόνες τους στην πρόκληση της υποδοχής των προσφύγων;

Θα κατευθυνθεί προς την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία, απαντώντας στη θεμιτή απαίτηση των χωρών του Νότου για ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων;

Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει, αναδιαρθρώνοντας το χρέος της; Θα στραφεί προς την ανάπτυξη παραγωγικών εργαλείων και δημόσιων υπηρεσιών, με ένα άλλο ευρώ, μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό δημοκρατικό έλεγχο που θα παίζει επιτέλους ένα ρόλο στην πραγματική οικονομία;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεσμευτεί στη δημοκρατία και στο σεβασμό των επιλογών των λαών;

Θα εναρμονίσει προς τα πάνω τα δικαιώματα των εργαζομένων; Θα παλέψει, τέλος, για έναν κόσμο ειρήνης και αμοιβαίας ανάπτυξης; Σε αυτό το τρίτο όραμα εντάσσεται αποφασιστικά το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Όλοι ξέρουν, ιδίως εδώ, πως δεν θα υπάρξει προοδευτική επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τη νίκη της αριστεράς σε άλλες χώρες, χωρίς μια ενισχυμένη συνεργασία όλων των προοδευτικών, στην ποικιλομορφία τους, μέσα από πολιτικούς αγώνες και πολιτικές συμμαχίες, σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Θα είναι κι ένα βασικό ζητούμενο του συνεδρίου του Κ.Ε.Α. τον προσεχή Δεκέμβρη.

Το μεγάλο κίνημα ενάντια στον εργασιακό νόμο στη Γαλλία, η νίκη των Πολωνίδων ενάντια στην απαγόρευση της έκτρωσης, το αποτυχημένο δημοψήφισμα του Βίκτορ Όρμπαν, η επανεκλογή του Τζέρεμυ Κόρμπυν επικεφαλής των Εργατικών, η αριστερή πλειοψηφία στην Πορτογαλία, το εκλογικό αποτέλεσμα του συνασπισμού των Ουνίδος Ποδέμος στην Ισπανία,
όλα αυτά πρέπει να μας δίνουν ελπίδα στον μακρύ και παθιασμένο αγώνα μας για το μέλλον της ηπείρου μας.

Η πρόκληση μπροστά μας είναι να περάσουμε σε ένα νέο στάδιο σύγκλισης, ένωσης κι αλληλεγγύης όλων των δυνάμεων, όλων των Ευρωπαίων που αγωνίζονται.

Βάζουμε στο τραπέζι την πρόταση ενός «ετήσιου ευρωπαϊκού φόρουμ των δυνάμεων της προόδου», ένα χώρο ευέλικτης συνεργασίας με ένα μεγάλο εύρος πολιτικών δυνάμεων, συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων, διανοουμένων.

Είμαι βέβαιος πως θα βρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλάι μας για να οικοδομήσουμε την αυριανή Ευρώπη. Το κόμμα σας είναι, και θα παραμείνει, μια μεγάλη δύναμη της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί σύντροφοι, σας εύχομαι καλή δουλειά για την επιτυχία ενός συνεδρίου τόσο σημαντικού για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελλάδα και συνεπώς για το μέλλον της Ευρώπης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here