Λευκωσία: Ανάξιοι σχολιασμού οι ισχυρισμοί της Αγκυρας για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι ανάξιοι σχολιασμοί, οι ισχυρισμοί ότι μετά τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, τα οποία έχει μονομερώς μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία»,  δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βολκάν Μποζκίρ.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο ΡΙΚ τόνισε ότι τη θέση της Λευκωσίας δέχονται όλοι οι εταίροι της στην Ένωση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαμπέρ Τουρκ», ο Τούρκος υπουργός είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα δέχτηκε να ανοίξει τώρα μόνο το κεφάλαιο 33 για να μην δημιουργηθεί, όπως είπε, «μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού». Επίσης, υποστήριξε ότι η Άγκυρα έθεσε όρο να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σε ερώτηση αν η Κύπρος έβαλε «γκολ» στην Τουρκία κατά τη σύνοδο των Βρυξελλών, ο κ. Μποζκίρ απάντησε: «Ουδείς μπορεί να μας βάλει γκολ. Ενώ υπάρχει θέμα με τη συνοχή της Ευρώπης, ενθαρρύνεται η συνέχιση της στάσης των μελών, που είναι κακομαθημένα».

Όπως υποστήριξε ο ίδιος στη Σύνοδο των Βρυξελλών «υπήρξε μια κατάσταση, που 27 χώρες έπεσαν πάνω σε εκείνη τη χώρα (σ.σ. την Κύπρο) και άσκησαν πιέσεις. Μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση του Αναστασιάδη ήταν κάτι σαν «αν πω ναι θα αφήσω τον εαυτό μου στις Βρυξέλλες, το σώμα μου θα επιστρέψει στην Κύπρο»».

Για τη συμφωνία με την Ε.Ε. ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο θα αρθεί η βίζα για Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής. «Θέσαμε όρο στη συμφωνία αυτή πως, αν δεν αρθεί η βίζα έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής» ανέφερε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here