Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η Λέσβος, έπειτα από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε χθες το βράδυ το νησί, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Την σχετική εξουσιοδότηση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στην Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από την υπερχείλιση ποταμών πλημμύρισαν η Καλλονή, το Κεράμι ακόμα και η παραθαλάσσια Σκάλα Καλλονής, η οποία παρέμενε έως τις 10 το πρωί της Τρίτης πλημμυρισμένη.

Ακόμη, στα δυτικά της Λέσβου, τα νερά αποκόλλησαν βράχους που μαζί με λάσπη μπήκαν σε σπίτια της Άγρας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Ακόμη, ζημιές έγιναν και στον Μεσότοπο όπου έπεσε ένα τοιχίο και καταπλάκωσε τέσσερα αυτοκίνητα. Στην περιοχή Ποδαράς Μεσότοπου χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί στο σπίτι τους και αυτό γιατί το νερό της βροχής προς στιγμήν είχε ξεπεράσει το 1,5 μέτρο. Επίσης στα Χίδηρα έπεσε ένας πλάτανος και για αρκετή ώρα διακόπηκε η πρόσβαση προς το χωριό. Ζημιές υπήρξαν και στα χωριά Σκαλοχώρι, Φίλια και Ανεμώτια.

Στο Πλωμάρι, στη νότια Λέσβο, από χειμάρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στον Σεδούντα ποταμό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Νίκο Καρασάββα, τεράστια είναι τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία σε όλο σχεδόν το νησί, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υπάρξει στο ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής κεντρικής και δυτικής Μυτιλήνης. Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στην ηλεκτροδότηση και ύδρευση όλων των παραπάνω περιοχών.
Όπως ανακοινώθηκε, συνεργεία του δήμου ήδη καταγράφουν τις ζημιές σε οικοσκευές, ενώ συνεργεία της περιφέρειας τις ζημιές σε επιχειρήσεις. Τα σχολεία της Καλλονής, του Κεραμίου και της Άγρας με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά.

Φωτο: lesvosnews.net

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here