Λεβέντης: Μεγάλη προδοσία ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού στον εκλογικό νόμο -Συμμάχησαν με ΝΔ για να ρίξουν τον Τσίπρα

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το πολιτικό σκηνικό του τόπου παραχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου τόνισε ότι «Αυτό που έκαναν η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης ήταν μεγάλη προδοσία για το μέλλον της χώρας», αναφερόμενος στην απόφασή τους να καταψηφίσουν την απλή αναλογική.

«Πρόκειται για προδοσία που δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανταλλάγματα…», είπε ακόμη ο κ. Λεβέντης για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού σχετικά με την ψηφοφορία για το νέο εκλογικό νόμο, προσθέτοντας ότι «Σε όλες τις ψηφοφορίες από εδώ και στο εξής, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα πηγαίνουν μαζί. Δεν θα διαφοροποιηθούν οι τρεις ούτε σε μία ψηφοφορία. Εχουν διαμορφώσει άξονα. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά ότι ψήφισαν εναντίον της προοπτικής του κόμματός τους που θα ήταν καλύτερη με την απλή αναλογική και εναντίον του κόσμου τους; Κάνανε χαρακίρι για να κάνουν δώρο 50 έδρες στη Ν.Δ.! Αυτό δεν έχει ιδεολογικά κίνητρα. Γίνεται κάτω από το βάρος μια βαθύτερης συμφωνίας».

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στον ισχυρισμό του για τη «βαθύτερη συμφωνία» Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξήγησε τους λόγους αυτής της συμμαχίας των τριών κομμάτων, λέγοντας ότι αυτό γίνεται «Κατ’ αρχάς, για να ρίξουν τον Τσίπρα. Εχουν μεγάλη εχθρότητα για το πρόσωπό του. Εχουν κάνει συμμαχία που μπορεί να συναφθεί προεκλογικά ή μετεκλογικά».

Ακόμη, ερωτόμενος σχετικά με το αίτημα που έχει θέσει ο ίδιος ουκ ολίγες φορές, δηλαδή το αν θα πρέπει να σχηματιστεί μια οικουμενική κυβέρνηση, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι «Αν ψηφιζόταν με 200 η απλή αναλογική και η χώρα πορευόταν προς εκλογές σε διάστημα επταμήνου, η οικουμενική δεν θα είχε νόημα. Αν γινόταν, θα έπρεπε να έχει ορίζοντα 4ετίας. Αυτό όμως προϋπέθετε να κοβόταν η φόρα στον Μητσοτάκη για αυτοδυναμία», τόνισε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, και παράλληλα, υποστήριξε ότι «Τώρα, που διατηρείται ένα εκλογικό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Ν.Δ. να εκτιμά ότι αν προκηρυχθούν εκλογές θα λάβει ποσοστό κοντά στην αυτοδυναμία, πώς να συναινέσει;», διερωτήθηκε ο κ. Λεβέντης, καταλήγοντας: «Ο λόγος που δεν γινόταν οικουμενική, δεν ήταν ο Τσίπρας».

Επιπλέον, ο Βασίλης Λεβέντης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι του είχε ζητηθεί από τον πρωθυπουργό η συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι «Το βράδυ των εκλογών μού το είχε προτείνει. Και ήταν έτοιμος να μου δώσει και υπουργεία. Του είπα όμως όχι», ενώ αναφερόμενος στις μετέπειτα επαφές του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε ότι «Η συμφωνία μας, τώρα, είναι να τα λέμε από καιρού εις καιρόν σαν φίλοι. Η επαφή μας είναι χρήσιμη διότι όλοι στο κόμμα τού ζητούν από κάτι. Εγώ δεν ζήτησα τίποτα και αυτό τον εντυπωσίασε. Οπως επίσης στις μετέπειτα επαφές μας ούτε εκείνος με ρώτησε αν σκέφτομαι να μπω στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που έφευγε ο Καμμένος. Κι αυτό ανέβασε την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του».

Τέλος, ερωτηθείς για την πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας της Ένωσης Κεντρώων έιτε με τη ΝΔ, είτε με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι «Η χώρα απαιτεί συνεργασίες. Εχουμε όμως κεντρικές διαφωνίες (σ.σ. με τη Νέα Δημοκρατία). Θα έπρεπε να δεχτεί τις θέσεις της Ενωσης Κεντρώων», ενώ για τα κόμματα του χώρου της Κεντροαριστεράς σημείωσε ότι «Με αυτό που έκαναν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με την απλή αναλογική, δολοφόνησαν τη δημοκρατία και ταυτίστηκαν με τη Δεξιά. Πριν από αυτό, με είχαν καλέσει να συμμετέχω κι εγώ στις συζητήσεις τους. Αλλά τους απάντησα ότι τόσα χρόνια με λοιδορούσαν και δεν θα μπορούσα να το δικαιολογήσω στους ψηφοφόρους μου. Απεδείχθη, εντέλει, ότι τίποτα κοινό δεν έχω μαζί τους. Δεν θα καταφέρουν κάτι. Θα καταλήξουν στη Ν.Δ.».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here