Λαγκάρντ: Ποιά ελάφρυνση; Δημόσια κόντρα με Ντάισλεμπλουμ για το ελληνικό χρέος

Ανοικτή, δημόσια αντιπαράθεση είχαν στο Λουξεμβούργο, για το ελληνικό χρέος, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τον επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Μιλώντας για την απόφαση του Εurogroup του Μαΐου, η κ. Λαγκάρντ αρχικά τη χαρακτήρισε ενθαρρυντική, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, είπε ότι θα παραμείνει δεσμευμένο στη σημερινή διαδικασία και την κατάλληλη στιγμή θα προσδιορίσει τη θέση του σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Ωστόσο όταν δημοσιογράφος την ρώτησε για την ελάφρυνση του χρέους, η κ. Λαγκάρντ, έστειλε το δικό της μήνυμα, απαντώντας: «ποια ελάφρυνση;».

Είναι προφανές ότι η κ. Λαγκάρντ με το τρόπος της δημοσιοποίησε την δυσαρέσκεια της για την απόφαση στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς χωρίς ικανοποιητική ελέφρυνση χρόυς το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι ανάλογο είχε πει άλλωστε λίγο νωρίτερα και ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος συνέδεσε τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η απορία «ποιά ελάφρυνση;» της κ. Λαγκάρντ, είχε συνέχεια. Παίρνοντας τη σκυτάλη ο κ. Ντέισελμπλουμ υπενθύμισε και στη Λαγκάρντ, ότι συμμετείχε συνεργάτης του ΔΝΤ στη συνεδρίαση του Εurogroup.

Απαντώντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα με το ΔΝΤ, δεν έχουμε δεσμευθεί», προσθέτοντας ότι «συμμετείχαμε στην εν λόγω συνεδρίαση και μάλιστα ενεργά, υπάρχουν και προτάσεις. Αυτό που είπα προηγουμένως είναι ότι για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει ανάλυση της κατάστασης, να δούμε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, τις προοπτικές της ανάπτυξης και να αποφασίσουμε τι χρειάζεται για να γίνει το χρέος βιώσιμο».

Ο κ. Ντέισελμπλουμ ξαναπήρε το λόγο και είπε ότι στη συνεδρίαση του Μαΐου λήφθηκαν υπ’ όψιν πολλές από τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα. «Είπαμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπαμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν είναι εφικτός στόχος και θα τον ξανακοιτάξουμε, εγκρίναμε έναν οδικό χάρτη για το χρέος και θα λάβουμε και μέτρα το 2018, όπως επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος», ανέφερε, ενώ είπε ότι είναι λογικό να ζητεί η κ. Λαγκάρντ ανάλυση της κατάστασης πριν αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here