Λαβρόφ: Κατά του συστήματος εγγυήσεων στη Κύπρο η Ρωσία

«Το σύστημα των εγγυήσεων «αποτελεί αναχρονισμό», είπε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ στον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος τον αναζήτησε στο τηλέφωνο και τον ενημέρωσε για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων αναφορικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό. «Η Μόσχα πιστεύει πως ένα μοντέρνο, ανεξάρτητο κράτος δεν έχει ανάγκη από έξωθεν εγγυητές», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ«η Μόσχα θεωρεί ότι στη μεταβατική περίοδο η πιο αποτελεσματική εγγύηση θα μπορούσε να προέρχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στο ίδιο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι η Μόσχα δια του κ. Λαβρόφ επαναβεβαίωσε για τη συνεχή της υποστήριξη στις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Η Ρωσία, προστίθεται, θα στηρίξει λύση την οποία οι ίδιοι οι Κύπριοι θα επιλέξουν.

Η θέση αυτή της Ρωσίας, ταυτίζεται εν πολλοίς με την ελληνική άποψη, ότι μια δικαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να γίνει με κατοχικά στρατεύματα και με εγγυήσεις τρίτων χωρών.

Αντίθετα η Τουρκία, επιδιώκει διαιώνιση του συστήματος εγγυήσεων, έστω και με άλλη μορφή ενώ δεν είναι διατεθειμένη να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από την Κύπρο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here